Legalitatea in aceasta industrie de divertisment, este discutata de ani de zile pe majoritatea forumurilor de videochat, s-au scris deasemenea probabil sute de articole pe aceasta tema. In ultimii ani foarte multe studiouri de videochat din Romania au incercat sa isi consolideze afacerea lucrand cat mai legal, pentru ca si-au dat seama ca nu se pot ridica in alt mod. Bine, este adevarat ca se mai fac tot felul de inginerii financiare care sunt la limita legalitatii, dar asta se intampla la nivel national cu aproape toate afacerile. Intotdeauna patronii de afaceri vor cauta sa isi maximizeze profiturile prin diverse metode de fiscalizare, iar in aceeasi masura cei de la FISC vor incerca sa traga cat mai multi bani de la aceste afaceri.
In prezent este o competitie destul de acerba intre studiourile de videochat din Romania, in a oferi cele mai optime solutii de legalitate. O balanta intre profit si taxe este foarte importanta pentru ca influenteaza si comisionul care poate fi oferit modelelor. Orice studio serios isi doreste sa ofere un comision cat mai atractiv modelelor de videochat pentru ca in caz contrar este aproape imposibil sa le fidelizezi.
In prezent sunt cunoscute mai multe metode de a incadra activitatea de videochat in mod legal si pentru fiecare tip de fiscalizare veti gasi opinii pro si contra. De exemplu pentru metoda clasica in care studioul functioneaza ca SRL, iar modelele lucreaza cu carte de munca, cu un salariu fix iar incasarile suplimentare sunt declarate ca alte venituri… sunt voci care spun ca nu poti face carte de munca unui model de videochat. De ce? Pentru ca exista un paragraf de lege care spune ca nu poti face carte de munca pentru o activitate ilegala sau imorala. Videochatul clar nu este ilegal, dar poate fi considerat de autoritati ca o activitate imorala. Au fost destule studiouri care s-au lovit de aceasta problema.
Va las aici un articol care explica destul de bine, metodele prin care videochat-ul poate fi desfasurat legal: Dezbatere legalitate si fiscalizare videochat! Topicul este foarte bine documentat si vine cu linkuri externe unde puteti afla cat mai multe detalii despre fiscalizare.
Legalizare model video chat independent!
Exista trei metode stiute de noi prin care iti poti desfasura activitatea de model videochat independent in mod legal.
- Declaratia unica de venit
- Deschiderea unei firme – SRL
- Inregistrarea ca PFA
Din experienta noastra, mai ales daca intetionati sa desfasurati activitatea pe termen mai lung, cea mai buna metoda de legalizare ar fi deschiderea unui SRL. In cadrul acestui SRL va puteti angaja pe dumneavoastra ca Administrator sau alta functie, cu un salariu care il considerati optim, in special pentru a avea contributie la vechime si sanatate. Poate ca sunteti tanar/a acum si nu va ganditi la lucrurile astea, dar va asiguram ca dupa o anumita varsta este posibil sa regretati ca nu ati facut pasii necesari din timp. In prezent este foarte usor sa iti deschizi o firma, chiar daca nu te pricepi, internetul este plin de servicii de consultanta care te pot ajuta sa iti deschizi firma intr-un timp scurt contra unei sume modice pentru un model de videochat.
TVA in activitatea de videochat!
In ultimul timp au aparut multe discutii despre TVA in video chat. Se pare ca autoritatile fiscale si-au intensificat controalele la foarte multe studiouri care functionau fara sa plateasca TVA si au cerut/impus plata TVA pe ultimii 5 ani.
Va lasam mai jos un video care explica acest aspect:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=znYKG5NxGNg&w=560&h=315]Mai multe despre legalitate si TVA in videochat puteti gasi si aici: Legalitate si TVA in videochat!
Un alt topic interesant intins pe pe mai multe pagini gasiti aici: Legalitate video chat
Deasemenea nu ezitati sa cautati informatii despre legalitatea activitatii de video chat pe forumul Avocatnet, sunt o gramada de subiecte interesante: Intrebari si raspunsuri despre legalitate videochat!
Cunosti mai multe despre diversele aspecte ale legalitatii in acest domeniu, te rugam sa ne lasi un comentariu!
Foarte bine ca sa legalizat intr-o oarecare masura..In trecut erau destule probleme …Cu toate ca poate si acum mai sunt nelegalizate..
Inca un lucru foarte bun pentru studiourii cat si pentru cei independenti.Am lucrat atat pentru studiou si nu am avut vreo problema,iar acum independent.
Hei! Am inteles ca anumite studiouri si fete care lucreaza cu SRL au fost obligate sa plateasca TVA’ul si au decis sa se judece. Stiti cumva daca s-au solutionat procesele sau daca ANAF inca mai procedeaza in felul asta?
Buna Candy, foarte buna intrebarea, din pacate nu stiu cum au iesit la capat studiourile carora li s-a cerut plata TVA pe ultimii ani… daca au ajuns la un consens sau nu, cu cei de la ANAF. Da, se pare ca ANAF cere plata TVA la majoritatea controalelor…
Care sunt efectele OUG 59/2021 prin care se modifica codul fiscal, privind plata TVA in activivitatea de videochat? Art 278, alin.5 lit. h din codul fiscal actualizat mentioneaza ca locul aplicabilitatii:
h) locul unde beneficiarul este stabilit, îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită, în cazul următoarelor servicii prestate către o persoană neimpozabilă:
1. serviciile de telecomunicaţii;
2. serviciile de radiodifuziune şi televiziune;
3. serviciile furnizate pe cale electronică …iar la punctul 8 sunt prevazute urmatoarele:
(8) Prevederile alin. (5) lit. h) nu se aplică dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) prestatorul este stabilit sau, dacă nu este stabilit, îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită într-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii către persoane neimpozabile care sunt stabilite, îşi au domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită în orice stat membru, altul decât statul membru prevăzut la lit. a);
c) valoarea totală, fără TVA, a prestărilor menţionate la lit. b) nu depăşeşte, în anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume în moneda naţională şi nu a depăşit această sumă în cursul anului calendaristic precedent.
Cumva asta inseamna ca la sume de peste 10.000 euro se aplica TVA?!
Salut Vlad, pentru a avea un raspuns cat mai la obiect am adresat intrebarea ta domnului Bogdan Dumitrescu, consultant AMP pe teme de videochat inclusiv legalitate. https://consultanta-videochat.ro/
Ai mai jos raspunsul:
“Legat de TVA la videochat, sunt multe de povestit.
Actiunea ANAF de colectare a TVA-ului a inceput in 2020, in baza unui
ordin administrativ ANAF. La baza solicitarii lor statea o decizie a
curtii europene impotriva unei persoane juridice care avea o platforma
de streaming. ANAF, in necunoastere a asociat activitatea unei platforme
cu cea a unui studio de chat si a emis acest ordin in mod abuziv.
Am povestit legat de asta pe canalul meu de youtube
https://www.youtube.com/watch?v=jwknBBwXknY&t=173s
Ne-am luptat cu ANAF in instanta, mai multe studiouri din grupul AMP cat
si altele din afara grupului au initiat actiuni, s-a pierdut in fata
ANAF, instanta neavand nici rabdarea si nici competenta de analiza a
unei situatii asa de complexa.
Legat de ordonanta la care se refera persona din comentariu, aceasta nu
are nici o legatura cu videochatul, ANAF abia acum a catalogat
activitatea de videochat ca activitate de divertisment in mediul online,
locul prestatiei la videochat este la platforma de streaming, unde se da
accesul clientilor la content. Colectarea TVA la sursa se poate aplica
legal doar modelelor care fac si vand content pe Onlyfans sau alte
platforme de content, nu celor care fac streaming. Dar ANAF face ce
vrea, face abuzuri fara sa fie tras la raspundere, instanta nu are
oameni competenti care sa-si asume expertize si analize detaliate. E ca
si cum ajungi in instanta ca ti-ai luat amenda pentru centura, tu zici
ca o aveai, iar politistul zice ca nu o aveai. Tot timpul va castiga
politistul, daca nu exista alti martori sau alte dovezi.
Noi am ales sa nu ne mai luptam cu morile de vant si am gasit o solutie
inteligenta prin care studiourile nu mai presteaza activitati de
videochat, ci activitati de training si de inchiriere a spatiilor de
studio. Avem de asemenea colaborari cu o firma de Payroll din USA, si
astfel avem o relatie B2B cu o entitate americana, care are contracte
directe cu modelele si firmele de spatii si cele de training.
Cititorii forumului dvs, care isi doresc o solutie stabila, verificata
sunt invitati sa intre in legatura cu agentia noastra si vor fi ajutati
sa lucreze legal si corect fiscal, fara frica unor posibile abuzuri
ANAF.
Suntem pe piata videochat din 2008, sunt 50 de studiouri active acum in
grupul AMP si inca 80 de modele care lucreaza independent, avand
contract cu agentia noastra.”
Toate cele bune!
Multumesc pentru raspuns. Intradevar, m-am documentat si din alte surse iar ordonanta cu pricina nu are legatura cu domeniul discutat.
Interesanta solutia descrisa de dl. Bogdan Dumitrescu pe care il urmaream deja pe canalele sale. E adevarat ca studiourile mari incep sa se orienteze catre acest model de afaceri insa nu stiu cat de la indemana este pentru studiourile mici, unde nu exista inca o baza stabila de modele si unde multe dintre ele vin pentru perioade scurte de timp.
Nu ai pentru ce Vlad si eu iti multumesc pentru prezenta pe blog. Toate cele bune.