La recomandarea lui GlamourFoto, el mi-a spus ca poate fi util pentru modele, deschid acest topic despre cele mai bune webcamuri, asta mai mult pentru a avea o confirmare si un topic dedicat, pentru ca informatia exista deja pe internet si in forum.
Nu va complicati cu alte modele in afara de Logitech, sunt cele mai bune in momentul de fata, daca in trecut era ceva mai greu de ales intre Microsoft si Logitech, in prezent Logitech modelele de top ies in fata prin claritatea imaginii mai ales in conditii de iluminare optime. (parere personala, puteti face teste la randul vostru etc.).
Camere Web care isi merita toti banii:
Logitech BCC950 - ultimul webcam de la logitech, promovat ca webcam pentru conferinte, mai mult spre clasa business, a aparut si la noi, costa undeva la 1200RON la data postarii acestui topic, am testat BCC950 vs C920, rezultatele la teste le gasiti aici:
viewtopic.php?p=73166#p73166
Camera nu vine cu soft, se instaleaza singura etc, dar recomand sa luati ultimul soft de la Logitech C920 si sa il instalati peste, sau pluginurile care le ofera Logitech la ei pe site pe pagina acestui produs.
Pe langa calitate are marele avantaj al TELECOMENZII si PAN TILT (zoomul este digital dar face treaba ok pana in 5x)
Logitech C920 - a plecat cu pret la noi de vreo 600RON, in prezet o gasiti in 400RON si chiar mai jos daca panditi oferte si reduceri (eu am cumparat una noua pentru teste cu 350RON). Din afara tarii se poate cumpara si mai ieftin, undeva in jur de 65$, dar cu transportul etc..Se poate monta pe trepid + pan tilt, dar va duce investitia spre 10 mil
Logitech C910 - a fost inlocuit de modelul de mai sus C920, in prezent nu cred ca se mai produce, dar ramane un webcam foarte bun, daca va pica vreo ocazie, second hand etc.. nu ezitati.
Logitech QuickCam Sphere AF - cunoscuta deasemenea sub numele "QuickCam Orbit AF" lansata in 2007, inca este un webcam foarte bun, la un pret decent mai ales ca are si pan tilt, cu lumina buna, se apropie de calitatea lui C920, mai ales in rezolutiile folosite in videochat. Nu are telecomanda, pan-tilt, zoom etc se face din softul camerei.
Logitech Pro 9000 - ramane un webcam decent, dar vechi, nu se mai produce etc, sincer nu cred ca se merita sa cumperi una noua, mai ales cand ai C920 sau C910 la diferente mici de pret. (mici pentru un model de video chat)
Cum ne dam seama daca avem suficienta lumina pentru calitate si fps maxim a imaginii din webcam?

Pentru alte modele de webcamuri, reviewuri, comparatii - gasiti aici foarte detaliat:
https://www.toptenreviews.com/best-webcams
Ce facem in prezent cand vine vorba de a lua o hotarare intre a cumpara un SONY EVI D100, D30, D70 sau o camera video veche cu pan-tilt, in comparatie cu ultimile modele webcam de top?
Acum cativa ani, era clar camera video, in prezent nu prea se mai merita, parerea mea, pentru ca sony evi si camerele video vechi au rezolutie maxima 640x480 (in formatul 4:3 potrivit pentru video chat), mai mult de atat nu se poate, si deja siteurile de video se pregatesc usor usor pentru hd, care inseamna 1280x720 (format 16:9), deja Livejasmin de cateva saptamani impune "subtil" 800x600, daca nu oferi calitatea respectiva, ai rank mai slab in listare, destul de multe modele si-au luat C920 si l-au montant cu banda adeziva sau elastic peste Sony Evi ... ca sa aiba pan tilt.. si pentru a putea lucra in 800x600 si calitatea impusa de jasmin. Camerele video mai au si dezavantajul ca transmit imaginea interlaced, cand ii faci deinterlaced pierzi din calitate putin, setarile se fac mai greu, lumina trebuie mai multa etc.. prea tehnic pentru multe modele..
Si prin firewire, o camera video veche nu poate da mai mult de 720x540 ceva de genul (care este sub 800x600)
Clar la zoom camerele video sunt superioare, avand zoom optic, dar pentru cei care vor super zoom si super calitate, rezolutii de la 800x600 in sus, singura optiune viabila dupa webcamurile de ultima generatie, este camera video hd + tv tuner hd conectata prin hdmi care presupune investitie de peste 20 mil (se poate face in jurul a 20 de mil cu camera hd second hand)
Voi incerca sa actualizez topicul acesta constant, cu noutati pe partea de webcamuri (cand apar produse noi)
Bafta acolo.