nu vreau sa redeschid mult discutatul subiect acasa vs studio, ci vreau sa aduc in discutie doua aspecte, zic eu mai importante pt ambele tabere: despartirea de bau-bau (a se citi vechiul studio) si conturile (pe ce site-uri pot sa imi fac conturi?).
1. despartirea de bau-bau
ai auzit de ceva timp de videochat, si ai decis in sf sa incerci. inainte erai vanzatoare pe 800 de ron, ai venit intr-un studio doar cu hainele de pe tine si cu buletinul, ai fost train-uita, ai fost ajutata, ai fost invatata, ai capatat oarece experienta, ai ajuns de la 800 ron la 4-5000 ron banii tai pe luna si te gandesti sa nu mai dai comision "boss"-ului pt ca oricum e munca ta si el nu are niciun aport. si pana la urma de acasa, vei face 10.000 de ron (pt ca nu mai e nevoie sa dai 50% burtosului, nu-i asa?). eu zic ca nu e asa. dar nu asta e problema. de asta te vei convinge tu mai tarziu. sau mai devreme (chiar mai devreme decat ai crede). dar sa revenim. cum procedezi?
pai in 90% din cazuri se intampla asa: in ultimul timp nu iti mai convine nimic, nu mai faci nici bani, bagi si zazanie si strambe printre colege, totul culminand cu nevenitul la munca. atunci cand esti sunata, nu raspunzi, si atunci cand raspunzi intr-un sfarsit, anunti clar si raspicat ca tu nu mai vrei, ca tie nu iti mai place, ca tu nu mai vii. nu detaliezi, nu nimic, inchizi brusc telefonul si de atunci nu mai aude nimeni (de la studio) nimic de tine. curios este faptul ca in peste 50% din cazuri se renunta si la ultimul payment (am inca in sertar un plic de acum 6 luni! inca astept sa vina...).
ti se pare cunoscut? mie sigur mi se pare al naibii de cunoscut. de aici apar tot felul de probleme: ultimul payment neincasat, conturi neinchise (din prima zi ti s-a zis clar ca acestea se vor inchide DE FATA CU TINE), probleme la deschiderea viitoarelor conturi de independenta, plus alte probleme "off-line", de genul: cand il vezi pe "boss" prin mall sau pe strada, nu stii cum sa te mai ascunzi, iti schimbi cartela sau nu mai rasp la nr necunoscute (daca o fi el, nu?) etc.
cum ar putea fi frumos si elegant toate aceste probleme evitate? simplu. te duci la "boss" si ii spui clar si verde in fata: "bai frate eu de maine nu mai vin, nu mai vreau sa mai lucrez la studio, consider ca am acumulat destula experienta sa lucrez de acasa, ramanem amici, te rog inchide-mi conturile si vin cand e ziua de salariu sa imi iau ultimii banuti." iti garantez ca nu te va bate nimeni. nici nu te va tine cu forta. nici ei nu stau in tine, nici tu in ei. si asa vei fi si mai linistita, vei trai si mai mult, vei putea tine si capul sus la mall...si...vei fi si mai bogata cu ultimul payment. si iti va putea "iubi" deschide conturi si mai lesne si mai repede. de ce nu se intampla asa, este un mister pt mine. dar sa nu ne indepartam ca ajunsesem intr-o zona de interes pt modele. conturile...
2. pe ce site-uri pot sa imi fac conturi daca nu am stiut sa ma port la despartire?
o sa iti spun din prima ca pe unele poti sa iti deschizi intr-o ora, doua, iar pe altele trebuie sa astepti minim 90 de zile (astea sunt regulile oficiale). acum totul depinde de cat de multe despre site-uri si de cate abilitati de convingere dispune "iubi" sau tipul pe care l-ai gasit in ziar sau pe net la rubrica "deschid conturi contra cost" (cea mai mare tampenie dupa parerea mea, dar din nou ma indepartez de la subiect). si ca sa nu mai pierd timpul, o sa iti mai zic ca site-urile se impart in doua categorii: una care te avantajeaza si una care nu te avantajeaza (ei isi fac politicile in functie de incasari, ca nu sunt asociatii de bine-facere. daca majoritatea incasarilor vin de la studiouri vor face parte dintr-o categorie, daca majoritatea banilor vin de la independente vor face parte din alta categorie). dar vorba multa saracia omului:
- site-urile care tin cu "modelele" bune si frumoase si corecte si devreme acasa
1. livejasmin - da puteti sa va faceti oricate conturi vreti
2. imlive - da puteti, in primul response vi se va spune ca aveti deja un cont si veti fi intrebate pe care dintre conturi doriti sa il pastrati
3. camcontacts - da puteti, fara probleme
4. seeme - fara probleme
5. mfc - fara probleme
6. chathostess - fara probleme
7. adultwork - nu fara putine batai de cap, dar se poate
- site-urile care "tin cu studiourile" rele si urate:
1. streamate
2. streamray
3. xlovecam , pe aceste 3 site-uri de obicei, oficial, trebuie sa asteptati 90 de zile pt a va deschide alt cont. Neoficial, va spun ca va puteti deschide si a doua zi, sau va puteti lasa de videochat pe ele (am intalnit ambele cazuri)
sigur ca mai sunt sute de site-uri, dar acestea sunt cele uzuale si cele cu care lucram noi. daca va intereseaza care e procedura pe un site anume, nu ezitati sa intrebati.
va recomand ca fiecare despartire sa fie amiabila si, daca se poate, sa fiti sincere cu studioul si sa nu va dati bolnave, sau lovite sau ca plecati din tara etc. Cei de la studioaie stau toata ziua pe site-uri si nu va dura mai mult de cateva ore (maxim zile) pana va vor "dibui". si, daca chiar vor, va lasati de videochat.
bafta la $$$