mimy scrie:Andromaca , ai spus cumva intr-un post anterior ca platesti doar pe ultimii 3 ani ?
(nu tin minte exact) banuiesc ca ai mai mult de 3 ani de activitate , ca in cazul meu. adica daca platesc si eu acum pe ultimii 3 ani , nu urmeaza controale serioase pe anii precedenti celor 3? multi imi spun ca declaratia 201 e practic autodenunt, ca daca ei nu ajung la tine , sa te duci tu la ei si mai rau iti faci, ca urmeaza mai mult decat controale la sange sa vada daca nu cumva n-ai declarat si mucii de pe batista. realizez ca e o situatie nasoala, mai ales cand ai de platit de pe 7-8 ani... cand ai 1 an , 2, mai merge , e mai usor de digerat , dar ce faci cand ai 7 ani si sari de 60 000 lejer? daca platesti 125 pe saptamana, adica 500 pe luna, adica 6000 pe an, asta inseamna 10 ani sa zicem de efectuare a platii. te asteapta anafu 10 ani fara sa ai pus sub sechestru asigurator tot ce detii pe numele tau pana la efectuarea platii? si inca vreo 3 de efectuare a platii penalitatilor, ca banuiesc ca se aduna maxim? si daca urmeaza sa ne ia pe noi la rost, asta inseamna ca trebuie sa ia pe toata lumea, inclusiv pe cei plecati in strainatate si au venituri din strainatate. eu vreau sa intru in legalitate , dar mi-e teama ca ma las de vch in 2 ani si ma autodenunt degeaba.... :|
gasisem un text de lege care spunea ca in vremurile anterioare sumele se prescriau in 3 ani dar m-am lamurit, textul fusese abrogat si sumele se prescriu la 5 ani.
deci avem de platit anii 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 .
restul din trecut SUNT PRESCRISE.
la fel cum o suma se prescrie in 5 ani, la fel, cu buna intentie si in limita posibilitatilor poti sa platesti ...tot in 5 ani....adica nu te-ai sustras de la plata, nu dovedesti rea intentie.
in exemplul dat de mine, 5 ani x 52 saptamani = 260 saptamani
260 de saptamani x 125/sapt.= ar face 32.500, adica mai mult decat datoria teoretica (zisa de mine) de 30.000 deci plata s-ar termina SUB limita de 5 ani.
sau , invers 30.000 : 125/sapt = 240 de saptamani, deci cu 20 de saptamani mai devreme decat limita prescrierii de 5 ani (5 ani =260 de saptamani).
(proportional cu ce spui tu, o datorie de 60.000 ar insemna 250 pe saptamana , nu tot 125 ....eu v-am dat un exemplu TEORETIC, ca sa aveti cu ce sa faceti comparatie)
daca ai vazut, in ultima vreme s-au mai dus cu controale si pe alte ocupatiuni, gen drepturi de autor, etc. si tuturor le recalculeaza pe ultimii 5 ani, mai departe de anul 2010 nu pot merge ca asa e legea.
"plata in rate" poate fi o solutie pentru fetele cu sume mari sau cu probleme mari acasa care efectiv nu pot plati altfel, de aceea am dat exemplul respectiv ca sa le mai vina inima la loc.... si asta pentru ca (repet) : plata , mai mult sau mai putin esalonata , nu se sanctioneaza cu puscherie ci cu niste penalitati mai mici decat o dobanda bancara, dar nedepunerea Declaratiei 201 ..... DA !!!
din cate stiu sechestrul se pune cand te-ai sustras de la plata cu rea vointa, e discutabil daca intr-o situatie de plata esalonata , in care suma "se misca" de la o saptamana la alta si manifesti bunavointa, ti-l pune sau nu, probabil ca ramane la discretia "organului".
un alt aspect de luat in seama este urmatorul : persoanele care au datorie la fondul de sanatate nu sunt primite in spital (cu exceptia situatiilor de urgenta, gen explozie sau accident auto) si nu primesc retete compensate....deci dintre cele doua feluri de dari de dat , cea mai urgenta este contributia de sanatate , de exmplu din cei 125/saptamana teoretici cum am spus mai sus, pot fi dati 100 la sanatate si 25 la impozit pe venit, iar dupa ce contributia de sanatate se achita toata se trimit toti 125 la impozit pe venit.
eu una, e adevarat ca o sa platesc in fiecare joi, dar mi-am facut socotelile sa lichidez tot-tot in doar 16 luni, sa nu ma lungesc mult, iar la anul impozitul next ( care va veni despre anul 2015) sa il am gata facut si platibil la 1 iunie.