Inamicul public nr. 1 al calculatorului - PRAFUL!!!

Discuții generale pe subiecte cu profil tehnic. Exemplu: discuții legate de diverse probleme software/hardware cu calculatorul, camera, tableta, smartphone-ul, telefonul fie el iPhone sau Android, probleme cu internetul etc. Orice alte discuții pe teme tehnice sunt binevenite. Tutoriale utile din youtube se pot integra în forum! ⚙️⚙️⚙️
Avatar utilizator
Adrian
Moderator
Moderator
Mesaje: 1564
Membru din: 19 Feb 2011, 21:36
Localitate: Bucharest / Ro
Has thanked: 34 times
Been thanked: 54 times

La sugestia lui Sad^^Eyes, care a intalnit de nenumarate ori aceeasi problema, am inceput sa scriu acest articol care va trata un subiect aparent fara relatie directa cu activitatea de videochat dar cu siguranta o poate influenta drastic, de aceea va sugerez sa ii acordati importanta necesara.

Acest articol are 5 parti parti distincte:

A) Introducere
B) Cauzele care duc la incalzire si scaderea performantei
C) Prevenirea incalzirii la Desktop sau Laptop
D) Curatarea de praf a Pc-ului
E) Softuri utile
D) Incheiere

Si cateva subparti pe care nu le mai mentionez aici.

A) Introducere

In momentul de fata vreau sa fac o mica introducere, sa spun de ce trebuie sa avem grija la temperatura pc-ului. Computerul fie el laptop sau desktop este proiectat sa functioneze optim intre anumiti parametri care includ voltaj/temperatura etc, cand unul din respectivi parametri este depasit automat buna functionare a respectivului computer este compromisa si exista pierderi de performanta.

Imagine

In articolul de fata de fata am sa dezvolt subiectul: temperatura si cum poate ea sa influenteze performantele pc-ului / laptopului, dar inainte de asta trebuie sa mentionez o diferenta intre desktop si laptop.
Incalzirea la un desktop apare un pic mai greu decat la un laptop datorita dimensiunilor componentelor si a modului cum sunt amplasate in carcasa.
Un desktop are un spatiu generos, componentele sunt amplasate in carcasa la o distanta maricica intre ele astfel favorizand circulatia aerului si automat o mai buna disipare a calduri generata de respectivele componete.
Pe partea cealalalta laptopul este reproducerea la o scara mult mult mai mica a unui desktop componentele sunt minimalizate si amplasate intr-un spatiu foarte "inghesuit"
daca este sa facem comparatia cu un desktop.
De obicei racirea la un laptop este asigurata de un singur fan/ventilator care nu are o dimensiune mare, pe partea cealalta la un desktop racirea poate fii asigurata de mai multe ventilatoare care pot fi de dimensiuni diferite de la 80mm, 120mm 160mm chiar si 200mm care asigura un flux de aer generos in carcasa si astfel se pastreaza o temperatura mai buna, si automat este un pic mai greu sa se incalzeasca in comparatie cu un laptop.


B) Motivele care pot sa cauzeze incazirea si automat functionarea proasta a pc-ului

La un desktop cauzele incalzirii pot fi:
- lipsa ventilatoarelor de la carcasa sau nefunctionarea lor / montarea gresita
- pasta termoconductoare intre cooler si procesor, insuficienta sau de calitate proasta.
- praful care a patruns in pc si depunerea lui pe coolere.
- fluxul de aer blocat de un amalgam de cabluri in carcasa.

La un laptop cauzele pot fi:
- folosirea laptopului asezat direct pe pat si automat blocarea spatiului pe unde ventilatorul trage aer, daca respectivul flux de aer e blocat automat ca incalzirea se produce mult mai repede si afecteaza buna functionare a laptopului.
- pasta termoconductoare intre cooler si procesor, insuficienta sau de calitate proasta.
- praful care sa depus in interiorul laptopului si care la fel blocheaza fluxul de aer
- nefunctionarea fanului respectiv


C) Cum putem prevenii incalzirea:

1. La un desktop incalzirea propriuzisa poate fi mai usor de evitat, am sa explic cateva din cele mai folosite metode de combatere a incalzirii unui desktop:
--- folosim filtre de praf care se monteaza pe carcasa in dreptul ventilatoarelor care baga aer in carcasa. Filtrele respective sunt facute dintr-un material foarte fin care blocheaza patrunderea prafului, ele se demonteaza si se scutura la un interval de timp, pentru ca ele se imbiba de praf si nu mai patrunde aer suficient in carcasa. Eu personal pe ultimele doua pcuri facute am montat filtre de genul si pot spune ca dupa 4-5 luni de folosinta in pc era doar foarte foarte putin praf ( foarte fin care a trecut prin sita )
Imagine

Ca o alternativa a respectivelor filtre de aer anumite persoane au folosit bucati de dress cu care au astupat ventilatoarele care baga aer in carcasa, este destul de eficient si mult mai accesibil, dar nu la fel de comod ca achizitionarea unor filtre din comert.
Imagine

--- desfacem carcasa si ne uitam ca sa nu existe un amalgam de cabluri fix in mijlocul carcasei, cablurile respective trebuie un pic deplasate, ascunse ca aerul sa poata circula prin carcasa si sa se faca aerisirea respectiva.
--- montarea mai multor sau a unor ventilatoare mai mari, este indicat ca ventilatoarele sa fie balansate in sensul ca daca ai 2 ventilatoare care baga aer e indicat sa ai si 2 care scot aerul respectiv cu acelasi debit de aer, daca ai 1 care baga e indicat sa ai 1 care scoate. pentru a pastra un flux de aer constant in carcasa.
--- reglarea din Bios a vitezei ventilatoarelor unde este posibil si ne permite. Adica ridicam rotatia la ventilatoare, de exemplu de la 800 Rpm (rotatii pe minut) la 1600 Rpm automat fluxul de aer este de doua ori mai mare si se face o racire mai eficienta. Pentru a face acest lucru intram in bios si...
Bios > Pc health status > Cpu Fan > Mareste RPM > Save > Exit
Bios > Sistem monitor > Fan control > Cpu speed control > Din automatic schimbat in Manual > schimbare procentului la 100% > Save Exit.
E posibil ca locatia respectivei functii sa fie un pic diferita de exemplele date de mine mai sus, nu ne panicam si cautam functia care ne intereseaza.
--- tot la reglarea vitezei ventilatoarelor in carcasa poate sa fie utilizat softul propriu al placii de baza, de exemplu Asus are o suita de programe de monitorizare a temperaturii si de modificare a vitezei fanurilor pentru o mai buna ventilare.
--- montarea unui cooler custom impreuna cu o pasta termoconductoare buna poate sa reduca drastic temperatura procesorului, cu un procent de 30-60%
--- pentru pretentiosi se poate monta un sistem de recire pe apa, dar este folosit in special de gameri/ overclockeri care storc si ultima picatura de performata din componente stresandule la maxim si au nevoie de o racire foarte eficienta si performanta maxima.

Cand e problema MARE, trebuie sa lucrezi si nu se poate exista o solutie TEMPORARA, am spus temporara pentru ca este indicat sa fie folosita pana cand reusesti sa remediezi problemele.
Scopul este sa rezolvi, pui capacul, pentru a diminua depunerile de praf din interiorul carcasei.Solutia temporara este urmatoarea: deschidem carcasa si montam un ventilator care sa bata fix in interiorul carcasei la distanta mica pentru o putere mai mare:

Imagine

2. La un Laptop Pentru a prevenii incalzirea la un laptop optiunile sunt oarecum limitate datorita dimensiunilor reduse pe car ele are care si nu putem sa prevenim incalzirea umbland in interior, ca in cazul unui desktop
Acum voi mentiona alternativele care le avem pentru a evita incalzirea respectiva:

--- Prima si cea mai uzuala este folosirea un stand/pad cu sau fara ventilatoare astfel orificiul prin care laptopul trage aer nu este acoperit de nimic, daca este un pad cu ventilatoare cu atat mai bine respectivele ventilatoare ajuta la disiparea aerului cald mai repede: Exemple de paduri ele pot fii de mai multe marimi modele cu 1-2-3 ventilatoare fara ventilator:

Imagine

Sunt o multitudine de modele care mai de care mai fancy dar pe noi trebuie sa ne intereseaza functionalitatea lui, pentru mai multe alternative o cautare pe google a urmatoarelor cuvinte ne va lamurii pe deplin: Cooling pad, sau cooler pad

Daca nu avem stand/pad si nu vrem sa cumparam chiar daca pretul porneste de la 30-40 ron, ne adaptam dar trebuie sa retinem ca scopul principal este acesta: sa lasam orificiile laptopului libere, de aceea chiar daca lucram de pe un pat punem laptopul un suport tare, o bucata de lemn o bucata de pvc, ceva rigid care sa asigure spatiu necesar racirii adica intre laptop si respectivul suport improvizat trebuie sa fie acolo 1 cm spatiu, prin care ventilatorul laptopului sa poata trage elimina aerul necesar racirii.
--- Folosire unei carti foarte groase pe care sprijinim laptopul, se creeaza un unghi care are o dubla functie, prima si cea mai importanta este asigurarea unui spatiu de aerisire si doi vezi mai bine tastatura laptopului si te ajuta in timp ce lucrezi, la tastare.

Imagine

O alta alternativa este folositea unui suport metalic care va obtine acelasi spatiu folosit pentru aerisire pe care il obtinem cu ajutorul cartii respective. Ca sa intelegem mai bine vizionam poza urmatoare:

Imagine

Ultimele doua metote functioneaza pe acelasi principiu crearea unui spatiu prin care aerul cand sa fie imprasiat mai usor din laptop, deci cu un pic de imaginatie puteti creea propriu sistem, cine stie poate nu ai o carte groasa dar poate ai o cutie ceva cu care sa o inlocuiesti.
--- reglarea din Bios a vitezei ventilatorului dar daca laptopul este plin de praf nu este o solutie foarte eficienta pentru ca daca orificiile prin care trage / evacueaza aerul sunt blocate, nu vor exista diferente mari de temperatura.
Bios > Pc health status > Cpu Fan > Mareste RPM > Save > Exit
Bios > Sistem monitor > Fan control > Cpu speed control > Din automatic schimbat in Manual > schimbare procentului la 100% > Save Exit.
E posibil ca locatia respectivei functii sa fie un pic diferita de exemplele date de mine mai sus, nu ne panicam si cautam functia care ne intereseaza.
--- Curatarea de praf frecventa care va fii descrisa in partea urmatoare.

D) CURATAREA DE PRAF

Curatarea de praf se poate face acasa sau la un service specializat, in functie de situatie ambele solutii sunt ok, daca este vorba de un laptop este recomandat sa apelam la un service dar daca din x motive nu dorim acest lucru se poate face si acasa cu rezultate bune.

Sunt 2-3 metode care pot fi folosite acasa, eu le voi aminti pe rand:

1. Folosirea unui aspirator. In primul rand cand ne gandim la praf si la curatarea lui automat ne duce gandul la aspirator, aspiratorul a fost mult timp amintit ca unealta de curatare a prafului din pcuri, si este folosit cu brio.
Exista doua moduri de a folosii un aspirator pentru curatarea unui pc:
- Furtunul montat normal: cautam printre accesoriile aspiratorului acel cap care are o fanta foarte ingusta folosit de refula pentru colduri sau spatii inguste intre pat si perete
Folosim respectivul adaptor pentru a mari puterea de aspirare, respectivul cap de aspirare se monteaza direct la furtun fara teava de plastic sau metal pentru a avea suficienta flexibilitate si control sa nu lovim parti importante din pc.
Este exemplificat in imaginea urmatoare:

Imagine

La un Desktop desfacem carcasa de la desktop

Imagine

Si incepem sa aspiram praful din interior fara sa atingem componentele cu furtunul aspiratorului.
Aceasta actiune poate fii urmarita in urmatorul video:


Pentru un rezultat mai bun se recomanda folosirea unei pensule cu ajutorul careia sa ridicam praful de pe componete si cu aspiratorul sa il aspiram, totodata cu pensula se poat curata foarte usor ventilatoarele din Pc-ul respectiv, daca nu avem o pensula la indemana umblam in trusa da make-up si luam de acolo o pensula retractabila, ca cea din imagine.

Imagine

In urmatorul video este prezentat cum se curata pcul de praf folosind un aspirator si o pensula, curatarea propriu zisa dureaza pana la minutul 2.30 dupa aceea in video este prezentat cum se monteaza o sursa in calculator:



Un alt exemplu in care se arata cum sa curatam mai precis coolerul de la procesor cu ajutorul unui banal aspirator, este urmatorul:



La un Laptop, Curatarea laptopului cu aspiratorul se face mult mai usor pentru ca laptopul nu se desface si nu se aspira direct componentele ci doar fantele de aerisire.

In putine cuvinte , aspiram toare orificille laptopului punand accent pe locul unde iese aer cald din laptop prin lateral ( cooler ) si pe zonele de sub laptop pe unde intra aer rece tras de mini ventilatorul respectiv.

Acest proces este foarte bine ilustrat de persoana din urmatorul video, cu explicatiile necesare verificarea temperaturii laptopului explicate zonele unde se insista pe scurt un video complet, este un pic lung avand 9 min dar il recomand ca fiind ceea ce trebuie.



- Furtunul montat invers
Un alt mod de utilizare a aspiratorului pentru curatarea desktopului este prin montarea furtunul cu ajutorul caruia facem curatarea invers, in partea de evacuare (de impingere a aerului) si nu in modul traditional de aspirare.
Din pacate acest lucru este un pic mai greu de realizat deoarece aspiratoarele moderne nu au posibilitatea montarii furtunului la evacuare, dar in caz de exista posibilitatea sa nu va sfiiti sa o folositi.
Forta de aspirare este mult inferioara fortei de evacuare si este mult mai eficient daca praful este suflat, totodata ajuta daca avem un dispozitiv care ingusteaza fanta prin care iese aerul astfel puterea aerului creste. este prezentat in poza de mai sus
- La deskop, se desface carcasa si se sufla cu aspiratorul aerul de acolo insistand pe coolerul de la procesor, fanul placi video, sursa, ce sa mai peste tot, dupa ce am terminat de suflat aerul inchidem pc si ul putem folosii in continuare.
- La laptop insistam cu fluxul de aer dat de aspirator asupra orificiilor pe unde se face racirea

Aici este exemplificat cum sa folosim un aspirator cu furtunul montat invers si cum se curata un laptop cu el:


Aici este exemplificat cum sa folosim un aspirator cu furtunul montat invers si cum se curata un desktop cu el.



2. Folosirea sprayului cu aer comprimat.
Pentru ca prezenta prafului in pc este o problema comuna si grava au aparut solutii care ne ajuta sa il indepartam, ele se prezinta sub forma unor sprayuri cu aer comprimat (sub presiune) care printr-un dispozitiv foarte subtire si lung ca un pai poate sa sufle aerul cu o forta foarte mare astfel incat elibereaza imediat spatiile afectate de praf.

Respectivele sprayuri se gasesc de obicei la magazinele de specialitate si in supermarketuri in zona pc la produse de curatat si au o capacitate de 400 ml marea majoritate totodata trebuie sa fiti atenti/atente sa aibe respectivul pai care ajuta la dirijarea fluxului de aer catre zonele dorite de noi. Daca nu are respectivul pai nu il cumparati pt ca nu poate fi folosit cu randament ridicat.

Imagine

Personal eu am tot timpul acasa 2-3 sprayuri de genul acesta, cum se golesc cum mai cumpar niciodata nu sunt destule.

La desktop desfacem carcasa si daca este pentru prima data cand facem curatarea mergem cu respectivul desktop in alta parte pe hol, in scara blocului / in balcon, e bine sa avem si o lanterna cu care sa luminam sa vedem unde suflam

Mentinem desktopul in pozitie verticala si cu sprayul tinut tot la fel suflam aerul din pc insistam pe zona coolerul de la procesor, pe fanul de la placa video, pe sursa, peste tot.
Aerul se sufla in jeturi scurte de mai multe ori mutand pozitia paiului respectiv, nu tinem jetul de aer mult timp pentru ca se consuma mult mai repede respectivul spray.





Foarte important NU INCLINAM sprayul deoarece acesta contine azot si in loc sa sufle aer va da un jet de lichid care raceste foarte puternic si poate sa distruga anumite componente. De aceea nu punem desktopul in pozitie orizontala pentru a nu fii fortati sa inclinam sprayul.

Imagine

DECI ASA NU URMATORUL VIDEO ESTE EXEMPLU NEGATIV



La laptop este similar cu metoda anterioara cea a aspiratorului.
Montam paiul in spray si incepem sa suflam cu jeturi scurte de aer in zonele prin care se face aerisirea si pe unde trage fanul respectiv aerul in interior. Apropiind foarte mult de respectivele fante paiul prin care iese jetul de aer, insistam fara sa inclinam sprayul.

In urmatorul video este aratat cum se curata un laptop cu ajutorul unu spray cu aer comprimat fara sa ii desfacem carcasa.



3. Aer comprimat de la compresor

Aceasta metoda este foarte similara cu cea a sprayului cu aer comprimat sau a folosirii unui aspirator cu furtunul invers.

Aceasta metoda are avantajul unui flux de aer foarte puternic, care spulbera tot praful si din cele mai ascunse locuri.

Pe partea cealalata trebuie sa fim atenti pentru jetul puternic de aer poate sa rupa ventilatoarele de pe carcasa, de la cooler, de la placa video, deci trebuie un pic de finete si atentie, daca decideti sa folositi aceasta metoda.




4. Curatarea Manuala
Ultima metoda de curatare pentru laptopuri este si cam cea mai ieficienta, si anume: desfacerea carcasei si o curatare atenta a fanului si coolerului din interior.
Recomand sa ajungeti la un service specializat pentru a evita anumite neplaceri pentru o suma modica de 20-30 de ron evitati stresul si stiti ca beneficiati de servicii de calitate.

Aici este un mic exemplu in care este aratat cum se demonteaza si se curata ventilatorul unui laptop




E) SOFTURI UTILE

In primul rand folosim Task managerul ( Ctrl + Alt+ Del) sa vedem daca pcul lucreaza din greu, daca procesorul sare de 70-80 %, inseamna ca sunt probleme, ori este pcul suprasolicitat deoarece nu face fata cerintelor actuale a softurilor folosite fiind vechi depasit, ori procesorul se incinge datorita unei raciri defectuoase, de aceea trebuie verificata si temperatura de functionare.
Pentru a afla temperatura respectiva avem nevoie de un soft care sa redea valorile respective

SpeedFan este un soft micut si gratis redomandat de Sad^^Eyes de neumarate ori, care face exact acest lucru ne spune temperaturile din pc.

Imagine

Aici este un tutorial complet care explica cum sa configuram acest mic software pentru chestii personalizate http://forum.micromart.co.uk/Topic401598.aspx
Doar daca citirile standard nu sunt suficiente sau va nemultumesc cumva.


Speccy este creat de cei care au dezvoltat CCleaner de care cred ca toata lumea a auzit, acest soft are si o varianta free.

Imagine

Sunt multe softuri gratis care fac acest lucru si sunt multe firme producatoare de Pc-uri care pun la dispozitia utilizatorului instrumente care ajuta la buna functionare a pc-ului respectiv, trebuie doar sa ne informam un pic si sa le utilizam.

D) Incheiere

Care sunt valorile optime de functionare, aici parerile sunt impartite si tine foarte mult de specificatiile Pc-ul pe care il detii.

Un lucru e cert cu cat temperaturile au valori mai mici cu atat este mai bine.

Curatarea de praf trebuie sa devina o rutina pentru dumneavoastra si trebuie facuta cu regularitate la un interval de cateva luni macar de 2 ori pe an, la un desktop si de 3-4 ori la un laptop deoarece laptopul este mai vulnerabil la acest aspect.

Sper ca acest articol sa fi fost pe intelesul tuturor si sper sa il puneti in aplicare, intretinerea echipamentului trebuie sa faca parte din activitatea de videochat.

Un 2% din activitatea de videochat (Work propriuzis) trebuie sa insemne pastrarea in conditii optime a echipamentului de lucru. Pc-ul impreuna cu webcamul exact asta reprezinta, sculele cu care tu lucrezi.

Si daca ai grija de un anumit lucru el (in momentul de fata Pc-ul) te va servii o perioada mai indelungata si cu rezultate constante sau mai bune facand referire strict la calitatea pe site, care automat afecteaza paymentul modelului.

Spor.

Tags: incalzire laptop, laptop merge greu, delay la camera, laptopul se incalzeste, i7 nu face fata, temperatura pc, probleme notebook, temperatura laptop, laptop se incinge, cum racim un pc, cum racim un laptop, procesor 100% , procesorul merge greu, nu pot lucra, membrii se plang de calitate, laptopul nu face fata decat la un site, nu pot lucra pe mai multe siteuri,
Recomand >>> Studio Videochat Fetish >>> Work Smart Not HardCore!!!
SoulCams Models Studios wanted
trompi
VIP
VIP
Mesaje: 593
Membru din: 23 Mar 2010, 08:25
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

referitor la incalzire sunt carcase speciale de calculator care au inglobate mai multe ventilatoare si sunt foarte utile de exemplu vara cand e foarte cald...eu mi-am luat o jmecherie de carcasa care arata asa
http://www.capwebinformatique.fr/boitie ... 04323.html
E foarte buna mai ales ca are si un buton udne pot da ventilatorul ala mar ela minim sau maxim, eu zic ca e un atu.Intr-adevar, costa dareu zic ca ajuta.
Avatar utilizator
Ken
Veteran
Veteran
Mesaje: 533
Membru din: 06 Ian 2010, 20:24
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Multumim ptr topicul de foarte mare ajutor :) ... Un singur lucru as avea de precizat ; in videoclipul 3 din cate stiu este contraindicat sa folosim aceasta modalitate de curatare ... majoritatea sunt obisnuiti sa puna aspiratorul direct pe cooler ptr a trage praful ... dar din cauza vitezei de rotatie a paletelor trase de aerul aspiratorului se poate strica .... indicat ar fi sa se tine paletele cu un deget in timp ce se curata cu aspiratorul .... Daca spun prostii va rog sa ma corectati .... Asa am fost mintit , asa va mint :lol:
Avatar utilizator
Adrian
Moderator
Moderator
Mesaje: 1564
Membru din: 19 Feb 2011, 21:36
Localitate: Bucharest / Ro
Has thanked: 34 times
Been thanked: 54 times

Teoretic asa este Ken, daca insisti foarte mult cu un aspirator de putere foarte mare exista acolo o posibilitate sa deteriorezi respectivul fan si ar fii bine sa nu se intample, eu am specificat acest aspect la metoda de curatare cu ajutorul compresorului, se pare ca acolo mi-a scapat :) deci atentie.

Este un lucru foarte bun ca te-ai ocupat de acest aspect trompy, dar stii tu marea majoritate a userilor sa nu spun modelelor cam uita acest aspect si apar problemele tehnice asa din senin care se reflecta in payment. Nu-mi dau seama cat de des este gridul din fata ventilatoarelor si daca blocheaza intrarea prafului, oricum arata bine bine..

Personal pe mine ma multumit un model de la Cooler master HAF, nu este cea mai ieftina dar nici cea mai scumpa totusi personal imi place f mult.

Imagine

Are 2 ventilatoare de 200mm si 2 ventilatoare de 120mm, cu filtrele de praf montate la ventilatoarele care baga aer si nici nu ma doare capul, le scutur odata la 1-2 luni.
Nu am nici o temere cu problemele cauzate de praf, deci sunt la stadiu de prevenire dupa ce o buna perioada am tot curatat.
Recomand >>> Studio Videochat Fetish >>> Work Smart Not HardCore!!!
Avatar utilizator
fetish
VIP
VIP
Mesaje: 1788
Membru din: 03 Mai 2007, 16:42
Localitate: Acolo unde nu exista Skins !
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Trompi sa-ti dea DD (Dumnezeu nu Dan Diaconescu ) tot ce vrei tu ca ai dat link ul de ep site ul frantzuzesc , cumpaar si baba ceva bun de acolo :lol:
"Better to rule in hell than serve in heaven."
-Milton
Avatar utilizator
VideoModeling
User Junior+
User Junior+
Mesaje: 141
Membru din: 12 Noi 2012, 17:29
Localitate: Cluj
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Pentru cine cauta o carcasa buna si la un pret OK (~200 lei), recomand Carcasa Thermaltake Commander GS-III: http://www.price.ro/preturi_thermaltake ... 620034.htm
VideoModeling - Studio legal de videochat din Cluj | Angajari videochat Cluj
Facebook: VideoModeling
Pumpy
User Activ
User Activ
Mesaje: 239
Membru din: 06 Oct 2012, 13:47
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Tutorialul este bun doar ca idee, dar sa pui un novice sa faca asa ceva......risti sa isi distruga pc-ul , cateva notiuni:

! orice PC bine aerisit nu va intampina probleme de praf decat o data la 6-10 luni, un exemplu despre wire management gasiti aici:

post67169.html?hilit=wire%20management#p67169

Folosirea pensulei este total gresita datorita atracţiei electrostatice care poate produce mari daune pc-ului cum ar fi: arderea memoriilor, arderea placii video sau chiar a placii de baza, o simpla suflare a prafului depus intrun PC nu este suficienta, trebuiesc curate cu grija toate ventilatoarele ( paletele si rotorul ventilatorului de praf )
sfatul meu este sa NU URMATI cele prezentate aici in acest topic deschis de GlamourFoto decat daca aveti notiuni de baza in ceea ce priveste constructia unui pc si felul cum lucreaza componentele intre ele , daca totusi veti experimenta PE PROPIUL RISC aceste sfaturi va sfatuiesc sa debransati pc-ul de la sursa de curent si sa umblati in el dupa 10 min de la deconectarea ( scoaterea cablului de alimentare ) pentru a va feri cat de cat de eventualele gafe in timpul operatiunii de curatare, singurul sfat elocvent pe care la dat GlamourFoto este sa mergeti la un service specializat unde contra unei sume de 20-30 ron vi-l face ca nou , daca mai adaugati ceva ron in plus va va face si cosmetizarea cablurilor cunoscuta sub denumirea de wire management, practic aceste 2 operatii ( curatire si wire management ) costa 50 ron la PcGarage.
mireya_sb
User Junior+
User Junior+
Mesaje: 188
Membru din: 25 Noi 2011, 22:36
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times

De ce am eu impresia ca tocmai SFATUL tau NU va fi luat in seama Pumpy?? De ce nu ai deschis tu un topic cu cele scrise mai sus???? Din cate vad esti aici doar pentru a critica ce fac altii. Glamour si-a dedicat o gramada de timp , cred ca merita macar un multumesc, Sunt sigura ca multi ''novici'' si-au curatat calculatoarele de praf, asa cum am facut si eu, urmand sfaturile lui Glamour.
Mie cel putin mi-a fost de ajutor , deci multam fain Glamour :)) , bafta
Avatar utilizator
Ken
Veteran
Veteran
Mesaje: 533
Membru din: 06 Ian 2010, 20:24
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Parerea mea ca orice merge incercat ; schimbat windows , instalat programe , lumini , software si multe altele dar totul are o limita zic eu .... ptr o curatare de praf ca la carte se merita sa mergi la un service , costa putin si nu are acces in baza de informatii a pc-ului .... dar asa sunt unii ; de ce sa merg la vulcanizare cand pot face pana in fata portii ....
Respect ptr GlamourFoto si ajutorul pe care il acorda acestui forum ; insa la faza cu praful eu cred ca trebuie mana de expert .... Acum ramane la aprecierea fiecaruia daca isi baga nasul sau nu :)
Pumpy
User Activ
User Activ
Mesaje: 239
Membru din: 06 Oct 2012, 13:47
Has thanked: 0
Been thanked: 0

mireya_sb scrie:De ce am eu impresia ca tocmai SFATUL tau NU va fi luat in seama Pumpy?? De ce nu ai deschis tu un topic cu cele scrise mai sus???? Din cate vad esti aici doar pentru a critica ce fac altii. Glamour si-a dedicat o gramada de timp , cred ca merita macar un multumesc, Sunt sigura ca multi ''novici'' si-au curatat calculatoarele de praf, asa cum am facut si eu, urmand sfaturile lui Glamour.
Mie cel putin mi-a fost de ajutor , deci multam fain Glamour :)) , bafta
Eu unul am specificat destul de clar 2 lucruri:
Pumpy scrie: sfatul meu este sa NU URMATI cele prezentate aici in acest topic deschis de GlamourFoto decat daca aveti notiuni de baza in ceea ce priveste constructia unui pc si felul cum lucreaza componentele intre ele ,
Pumpy scrie: singurul sfat elocvent pe care la dat GlamourFoto este sa mergeti la un service specializat unde contra unei sume de 20-30 ron vi-l face ca nou , daca mai adaugati ceva ron in plus va va face si cosmetizarea cablurilor cunoscuta sub denumirea de wire management, practic aceste 2 operatii ( curatire si wire management ) costa 50 ron la PcGarage.
Simpla suflare a prafului nu va produce un efect deosebit , este ca si cum ai sterge un geam murdar cu o carpa murdara , ventilatoarele sunt baza aerisirii perfecte a unui PC , daca, ele sunt doar suflate ori sterse mediocru de praf nu vor realiza o aerisire mai buna , pentru a , aerisi din nou bine PC-ul ventilatoarele se curata asa:



In concluzie! fiecare face ceea ce doreste, eu nu am negat tutorialul, din contra este unul destul de bun dar....dedicat numai si numai celor ce au o baza de notiuni elocvente in ale PC-ului!

PS!

Un amanunt important dar care nu a fost mentionat in acest topic este...si curatarea sursei de praf lucru nu tocmai la indemana oricui....
Avatar utilizator
SAD^^EYES
Administrator
Administrator
Mesaje: 2704
Membru din: 02 Mai 2004, 18:48
Localitate: Romania
Has thanked: 129 times
Been thanked: 78 times
Contact:

Un amanunt important dar care nu a fost mentionat in acest topic este...si curatarea sursei de praf lucru nu tocmai la indemana oricui....
Dap este extrem de greu sa dai la surubelnita de 12 ori, sa stergi/aspiri praful, sa torni 2 picaturi de ulei in ventilator, sa dai iar de 12 ori la surubelnita, iti trebuiesc minim 2 masterate pentru procedura asta...

Topicul a fost creeat cu urmatoarele scopuri:
1. Sa ajute modelul sa realizeze cat de important este sa nu ai calculatorul plin de praf – pentru ca din experienta mea cat si a lui GlamourFoto la 7 din 10 modele care se plang ca merge calculatorul ca o rasninta, motivul il reprezinta PRAFUL. Aceste modele pot pierde sute/mii de $ lunar doar prin simplul fapt ca nu realizeaza acest aspect...
2. Sa nu mai pierdem timp cu explicatii la fiecare topic tehnic (unde este cazul) cum e treaba cu praful, punem link spre tutorial si gata..

Mai departe decide fiecare Model pentru el, sa il cureti singur/a nu e greu, sa il duca la service iar nu e greu, conteaza sa fie constienta ca trebuie curatat.
E bine de amintit pentru cei care care recomanda serviceul cu ardoare, ca foarte multe modele stau cu stresul in popou cand vine vb de dat calculator cu date sensibile/personale pe mana cuiva strain, si pe buna dreptate pentru ca tot timpul exista riscul sa ti se cloneze hardul/hardurile cand te duci cu el, cel putin 20% risc, mai ales cand vad ca vine o “bunaciune” cu calc la curatat, pe multi ii roade curiozitatea.. deci riscul creste...e valabil si pentru poze/filme/date din telefoane, camere video and so on

Eu unul pe cine am mai trimis cu calculatorul la curatat le-am spus clar, scoate hard din el daca e desktop, daca e laptop, le ceri sa iti scoata hardul/hardurile din el de fata cu tine, le iei acasa, dupa ce termina de curatat te duci cu hardurile sa le puna la loc de fata cu tine (procedura dureaza maxim 5 min la majoritatea tipurilor de laptop).

Stiu ca suna a paranoia... dar asta e realitatea.. nu conteaza cat de PRO e serviceul conteaza OMUL care se ocupa de calculator, si v-am spus sunt foarte multi pe care ii macina curiozitatea..

Alex (Pumpy) eu te inteleg ca vrei si tu iti ridici siteul/siturile, dar pana nu iti schimbi personalitatea si modul de gandire ala real (nu ce vrei sa arati pe forumuri) va fi foarte greu... ai schimbat multe in bine, dar tot mai ai scapari, “old habits die hard”, daca nu ti le spun, asta nu inseamna ca nu le vad.... conceptul de ajutor neconditionat, munca in folosul comunitatii.... te citez... “nu este un lucru tocmai la indemana oricui” mai ai mult de tras pana acolo si e o chestie optionala, dar daca nu aspiri spre asa ceva atunci stai in banca ta si nu mai strica topicurile, iti poti posta parerile si fara a “musca” pe altii doar de dragul de a te da rotund. Poti folosi aceasta energie sa faci si tu tutoriale interesante la tine pe site, si cu ceva texte unicat in ele, nu doar copy/paste dupa la altii....si atunci vor veni oamenii singuri sa citeasca...fara sa le mai trimiti tu spam, fara sa te mai bagi aiurea in tramvai pe topicuri...

Bafta acolo tuturor.
SAD^^EYES
Admin Adult Video Chat Forum
Imagine
Avatar utilizator
SAD^^EYES
Administrator
Administrator
Mesaje: 2704
Membru din: 02 Mai 2004, 18:48
Localitate: Romania
Has thanked: 129 times
Been thanked: 78 times
Contact:

Simpla suflare a prafului nu va produce un efect deosebit , este ca si cum ai sterge un geam murdar cu o carpa murdara , ventilatoarele sunt baza aerisirii perfecte a unui PC , daca, ele sunt doar suflate ori sterse mediocru de praf nu vor realiza o aerisire mai buna , pentru a , aerisi din nou bine PC-ul ventilatoarele se curata asa:
Celor mai multe modele le va fi frica sa demonteze cooler, sursa etc, unele sunt greu de pus la loc si pentru specialisti, daramite pentru un incepator, simpla aspirare cu ajutorul unei pensule, isi face treaba, daca ventilatoarele sunt ok, se umbla la ventilator doar daca vezi ca nu se invarte, sau are putine rotatii pe minut in comparatie cu cat ar trebui sa aiba..
In peste 90% din cazuri simpla aspirare/suflare periodica isi va face treaba.. pana si la laptop, nici nu trebuie sa il desfaci, si procedeul asta oricine il poate face.. castigand ani buni de performanta ok la pc... mai ales ca aspirarea 1 data pe luna sa zicem.. dureaza maxim 10 minute

Repet topicul asta, cel putin din punctul meu de vedere si probabil si al lui Glamour nu are ca scop un "debate" pe seama procedeelor de curatare, este facut cu simplul scop de a ii ajuta pe cei nu foarte priceputi, sa realizeze ca praful le poate pune calculator pe butuci... si ca nu e nevoie sa il arunci si sa iei altul.. il poti curata si sa il readuci la viata.. fie singur.. fie in service.. mai departe pot studia si ei.. nu trebuie sa mai vin eu sau tu sau altul.. cu alte si alte si alte videouri din youtube si explicatii suplimentare.

Cat despre calitatea tutorialului creat de Glamour, nu stiu daca sunt 10 tutoriale pe tot internetul la fel de detaliat ca asta...text + imagini + videos

Bafta acolo.
SAD^^EYES
Admin Adult Video Chat Forum
Imagine
Pumpy
User Activ
User Activ
Mesaje: 239
Membru din: 06 Oct 2012, 13:47
Has thanked: 0
Been thanked: 0

SAD^^EYES scrie:
E bine de amintit pentru cei care care recomanda serviceul cu ardoare, ca foarte multe modele stau cu stresul in popou cand vine vb de dat calculator cu date sensibile/personale pe mana cuiva strain, si pe buna dreptate pentru ca tot timpul exista riscul sa ti se cloneze hardul/hardurile cand te duci cu el, cel putin 20% risc, mai ales cand vad ca vine o “bunaciune” cu calc la curatat, pe multi ii roade curiozitatea.. deci riscul creste...e valabil si pentru poze/filme/date din telefoane, camere video and so on

Eu unul pe cine am mai trimis cu calculatorul la curatat le-am spus clar, scoate hard din el daca e desktop, daca e laptop, le ceri sa iti scoata hardul/hardurile din el de fata cu tine, le iei acasa, dupa ce termina de curatat te duci cu hardurile sa le puna la loc de fata cu tine (procedura dureaza maxim 5 min la majoritatea tipurilor de laptop).

Asta era esentialul, cat despre riscurile curatarii urmand tutoriale de pe net si fiind total outsider iata cateva ex:
Un PC care se tot restarta singur la deschidere , i-am dar jos coolerul am sters radiatorul de praf, i-am dat si cu aspiratorul pe placa de baza cu grija sa nu ating ceva pe acolo, montez coolerul, si cand il pornesc nu mai vede nimic pe monitor, sursa merge, ledurile de power si hdd se aprind, si inca ceva sursa nu se mai deschide la comanda butonului power de ficare data cand apas, .... scot cablul de alimentare ca sa porneasca, ..... ba chiar cateodata porneste singura doar cand bag cablul de alimentare fara sa mai apas butonul.
Ce o fi patit?
Am curatat un calculator pentru ca ajungea la temperatura de 67 degrade. Pentru ca avea foarte mult praf in cooler am desfacut colerul si radiatorul . Acum, dupa asamblare nu mai vrea sa porneasca deloc. Ce ar putea fi rau?
Am si eu o problema, am facut o curatare de praf a calculatorului, am conectat toate firele cum au fost, totul identic…si surpriza, cand pornesc pc-ul, nu porneste, dar daca faci liniste, cand apesi pe buton se aude un mic ticait, ca o secunda de ceas de perete ( dk intelegeti la ce ma refer ), care e problema, am facut resetare bios, am scos bateria, ram, hdd-uri, processor, dar nimic, sin u vad niciun condensator umflat, :s plz, ajutati-ma
Si sunt doar cateva ex. din ce se poate intampla daca nu sti cu ce se mananca un PC , exemple si tutoriale sunt destule pe net , problema survine atunci cand te apuci de treaba si habar nu ai de nimic , eu nu am negat tutorialul lui Glamourfoto, Ionut, doar am specificat ca, nu este la indemana oricui si mai bine se fereste de belele, faza cu hardul in buzunar este la indemana oricui, iar clonarea...se face si ea cu cap nu imediat ce lai dus la service, in principiu curatarea dureaza maxim 15 min cu tot cu WM 25-30 min , timp in care PC-ul este desfacut bucatele....daca ti hardul cu tine logic ca, nu poti avea nici un fel de surprize!!
Avatar utilizator
SAD^^EYES
Administrator
Administrator
Mesaje: 2704
Membru din: 02 Mai 2004, 18:48
Localitate: Romania
Has thanked: 129 times
Been thanked: 78 times
Contact:

Si sunt doar cateva ex. din ce se poate intampla daca nu sti cu ce se mananca un PC , exemple si tutoriale sunt destule pe net , problema survine atunci cand te apuci de treaba si habar nu ai de nimic , eu nu am negat tutorialul lui Glamourfoto, Ionut, doar am specificat ca, nu este la indemana oricui si mai bine se fereste de belele, faza cu hardul in buzunar este la indemana oricui, iar clonarea...se face si ea cu cap nu imediat ce lai dus la service, in principiu curatarea dureaza maxim 15 min cu tot cu WM 25-30 min , timp in care PC-ul este desfacut bucatele....daca ti hardul cu tine logic ca, nu poti avea nici un fel de surprize!!
Dap, cand vb asa atfel te vede omul, eu unul pe cine am invatat, nu prea a stricat pc, dar normal ca sunt cazuri.. dar spun cu mana pe inima.. daca nu strici, nu inveti.. iar in cazul unui model de video chat, decat sa traiasca ani de zile in frica ca il strica... mai bine sa il strice naibi si sa invete.. .sau sa cumpere altul.. pentru ca va face mai multi bani... e simplu... si intr-un final chiar daca plange un pic la inceput.. pe termen lung tot ii va fi bine... pentru ca v-am zis.. sunt foarte multe modele care nu duc laptop la curatat nici daca fierbi cafeaua pe el..

Alternativa asta e mult mai ok, decat sa stai cu calc fiert lucrand in 100% CPU pe spen siteuri, avand calitate varza in toate.. si apoi sa vi pe forum sa zici ca video chatul nu mai e ce a fost odata.


Bafta acolo.
SAD^^EYES
Admin Adult Video Chat Forum
Imagine
Avatar utilizator
Adrian
Moderator
Moderator
Mesaje: 1564
Membru din: 19 Feb 2011, 21:36
Localitate: Bucharest / Ro
Has thanked: 34 times
Been thanked: 54 times

Fiind un forum public nu am cum sa ma supar cand anumiti utilizatori au alte pareri decat cele ale mele, fiecare este liber sa faca si sa creada ce doreste. Nu am timp sa ma cert / sa contrazic si nici nu vreau sa-mi sustin punctul de vedere in fata unor persoane care arunca indoiala se contrazic in afirmatii si multe altele.

Pana atunci vreau sa va arat ce detin eu in momentul de fata, in materie de spray cu aer comprimat cu ajutorul carora curat pc-ul / laptopul de praf fara nici o problema.

Imagine
Spray-uri cu aer comprimat e gasesc in magazinele real, altex, flanco si online.

Sper ca imaginea anterioara a vorbit de la sine, pentru cei care nu au inteles ce reprezinta cei 15-20-50-60% va spun imediat. Spray-urile respective sunt folosite si estimativ mai au in interior cantitatea mentionata, cele culcate mai au putin si urmeaza sa fie aruncate, cele in picioare se situeaza mult mai bine fiind pe la jumatate iar cel mai mare cu capac este nou.

Spor acolo
Recomand >>> Studio Videochat Fetish >>> Work Smart Not HardCore!!!
Avatar utilizator
Adrian
Moderator
Moderator
Mesaje: 1564
Membru din: 19 Feb 2011, 21:36
Localitate: Bucharest / Ro
Has thanked: 34 times
Been thanked: 54 times

Pentru cei care inca nu sunt convinsi cat de daunator poate sa fie acest inamic al pc-urilor ( mai ales acum cand vine vara si temperaturile o sa urce destul de mult) ii invit sa citeasca urmatorul articol aparut intr-un ziar online in urma cu 3-4 zile.

Click pe imagine pentru a merge pe REALITATEA.NET la articolul respectiv.

Imagine

Spor acolo si nu uitati sa verificati periodic temperatura la care functioneaza pc-ul laptopul.
Recomand >>> Studio Videochat Fetish >>> Work Smart Not HardCore!!!
AnotherOne
Mesaje: 9
Membru din: 15 Oct 2013, 02:50
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

RECOMANDAT sa duci laptop-ul/Pc-ul la un service pentru curatare. Daca nu doresti sa il duci din cauza ca iti vor umbla in fisierele personale si ca pot vedea cu ce te ocupi, poti demonta Hard-Disk-ul si sa il pastrezi acasa cat timp PC-ul este in service. Este mult mai usor si mai sigur.

DECONECTEAZA TOT MEREU PC-ul/laptop-ul ce urmeaza a fi curatat de la sursa de curent electric si/sau scoateti acumulatorul laptop-ului.

NICIODATA nu baga aspirator-ul de prima oara in cooler/ventilator/fan/etc fara sa il blochezi in prealabil. Rotatia ventilatorului produce curent electric. Asta inseamna ca atunci cand te amuzi ca "Uite ce repede se invarte", tu de fapt iti electrocutezi placa de baza iar cu ajutorul aspiratoarele mai noi cu putere mare de aspirare o sa invarti ventilatorul pana se arde el sau mai rau, placa de baza.

NU ESTE RECOMANDAT sa scoti ventilatorul/radiatorul de pe procesor decat in cazul in care ai pasta speciala termoconductoare la indemana si stii cum se desface si mai ales cum se pune la loc. Se monteaza mult mai greu decat se desface si exista posibilitatea sa fisurezi/rupi placa de baza sau sa nu il montezi la loc bine si astfel sa arzi procesorul.

Pentru laptop-uri si surse
FOLOSESTE O SCOBITOARE
daca vrei sa cureti un laptop/sursa si nu poti deconecta firele ventilatorului sau nu doresti sa il demontezi de tot. Pe partea de jos a laptop-ului o sa vezi niste grilaje si dincolo de ele ventilatorul. Introdu scobitoarea printre grilaje, printre paletele ventilatorului pentru a il bloca in pozitie si tine scobitoarea ferm. Acum poti folosi cel mai puternic aspirator fara ca ventilatorul sa se invarta.

Pentru curatarea ventilatoarelor dintr-un PC
1. TOT MEREU deconecteaza firele de curent ale ventilatorul inainte sa sa il cureti. Daca nu poti, tine-l cu degetul cum a mai spus cineva intr-un post anterior sau foloseste o scobitoare.
2. In timpul curatarii incearca sa nu tragi sau sa impingi paletele ventilatorului in sus si in jos.
3. Foloseste o periuta de dinti veche CU GRIJA si USOR pentru a curata praful "impietrit" daca poti ajunge cu usurinta la el.
4. Curata cu periuta de dinti lamele radiatorului.
5. Dupa ce tot praful este desprins de ventilator si probabil acum sta intre ventilator si radiator. Blocheaza ventilatorul in pozitie cu degetul si pune aspiratorul lipit de ventilator. Misca aspiratorul stanga, dreapta deasupra ventilatorului sa misti praful din interior in caz ca vezi ca nu il ia pe tot sau ramane agatat de o paleta. Mai poti tine palma lipita deasupra ventilatorului si sa lasi un spatiu mic prin care tragi praful, astfel puterea de aspirare va creste considerabil.
6. Ia o carpa/servetel si uda-l un pic cu apa. Stoarce bine de tot (cu toata forta) incat sa nu mai curga nici o picatura de apa cand storci. Atat incat sa se evapore in 3 secunde apa lasata de el in timp ce stergi si sterge paletele ventilatorului usor.
7. NU UITA SA RECONECTEZI FIRELE DE ALIMENTARE PENTRU VENTILATOR

Metodele descrise mai sus au caracter pur orientativ si nu sunt explicate exhaustiv pentru a preveni orice accident. Nu imi asum nici o raspundere pentru eventualele daune suferite in urma folosirii acestor informatii
CAUT STUDIO CU MINIM 90 DE MODELE PENTRU COLABORARE
caut-studio-minim-modele-pentru-colaborare-t14070.html
Avatar utilizator
Camcandy
User Junior
User Junior
Mesaje: 55
Membru din: 19 Iun 2013, 06:52
Localitate: Galati
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

As dori sa fac si eu 2-3 adaugiri sper cu folos:
1: Spray-urile cu aer dupa parerea mea sunt de 10 ori mai eficiente decat aspiratorul
2: Am curatat cu pensula zeci de calculatoare de sute de ori...in decurs de vreo 15 ani...si pana acum nu sa ars nimic...si nu am auzit sincer nici la altii sa se arda...doar povesti
3: O carcasa competenta ( si eu sunt fan maxim seria HAF...) poate sa dubleze timpul la care o curatare este necesara
4: Trebuie avut mare grija cu filtrele de praf...pentru ca daca se imbaxesc...atunci nu mai intra/iese aer din calculator..ceea ce este foarte trist...eu personal nu prea folosesc....

P.S. genial tutorial...ar fi indicat ca toata lumea sa invete...nimeni nu sa nascut invatat...si ma indoiesc ca multa lume a invatat in facultate..majoritatea am invatat prin practica...
rav0r
Mesaje: 13
Membru din: 02 Feb 2014, 17:17
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Pentru aspirator am cumpărat acu 2 ani un accesoriu beton: un furtun mai subțire cu care pot să "mă bag" în calculator. Crește mult eficiența.
Avatar utilizator
LTVstudio
User Junior
User Junior
Mesaje: 70
Membru din: 07 Ian 2014, 13:39
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Buna!

Vrei sa scapi de problema "praf in pc"? Foloseste-te de varianta - mineral oil.

Genial!
http://www.youtube.com/watch?v=xknxQLFWtPs

Spor la asamblat!
Avatar utilizator
Hollywood
Mesaje: 31
Membru din: 18 Dec 2014, 17:15
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Foarte interesant topicul , noi am achizitionat un compresor si suflam pc-uriile o data pe luna este mai sigur asa daca facem o ''curatare lunara''
Hollywood Studio - It's Money Time !
http://www.hollywood-studio.ro
Beauty2015
Mesaje: 3
Membru din: 14 Noi 2016, 12:43
Has thanked: 0
Been thanked: 0

O varianta destul de buna de a tine praful la distanta este realizarea unei presiuni pozitive in carcasa. Acest lucru se traduce prin volumul de aer care intra in carcasa sa fie mai mare fata de volumul de aer care iese.

Desi e o metoda foarte buna de a tine praful sa patrunda in interior, este posibil sa se incalzeasca putin mai mult deoarece aerul cald este eliminat mai greu. Este recomandat sa se foloseasca o astfel de metoda in spatiile unde temperatura ambientala nu creste foarte mult.

Metoda presiunii negative ar putea racii mai bine unitatea, dar din cauza ca aerul va fi eliminat fortat se va crea un efect de vid atragand praful prin toate orificile. Este de evitat o astfel de metoda daca se doreste sa se pastreze unitatea cat mai mult timp fara praf.
Scrie răspuns

Înapoi la “Discutii Tehnice”