Articol detaliat despre setarile de lumina pentru videochat

Discuții generale pe subiecte cu profil tehnic. Exemplu: discuții legate de diverse probleme software/hardware cu calculatorul, camera, tableta, smartphone-ul, telefonul fie el iPhone sau Android, probleme cu internetul etc. Orice alte discuții pe teme tehnice sunt binevenite. Tutoriale utile din youtube se pot integra în forum! ⚙️⚙️⚙️
Avatar utilizator
Adrian
Moderator
Moderator
Mesaje: 1565
Membru din: 19 Feb 2011, 21:36
Localitate: Bucharest / Ro
Has thanked: 34 times
Been thanked: 55 times

Salut tuturor, in acest topic am sa dezvolt un alt subiect important pentru aceasta activitate in special pentru partea video. Dupa cum bine stiti calitatea video este rezultatul unui cumul de factori dintre care amintesc lumina folosita expunerea si balansul de alb.

In acest topic / tutorial am sa tratez pe rand acesti factori dar ma voi axa in principal pe sistemele de iluminat existente, amintind cele dedicate cat si improvizatiile care se pot folosi pentru videochat.

Ca urmare acest topic se va imparti in 3 capitole principale:

1 Metode de Iluminare
  • 1.1 Schema de neoane
  • 1.2 Panou de neoane
  • 1.3 Folosirea becurilor economice
  • 1.3.1 Alte combinatii cu becuri
  • 1.4 Stativ cu umbrela
  • 1.5 Softboxul
  • 1.6 Concluzii metode de iluminat ( PRETURI )

2 Balansul de alb
  • 2.1 Ce inseamna Balans de alb?
  • 2.2 Cum facem Balansul de alb?
  • 2.2.1 - Balansul de alb la camerele video.
  • 2.2.2 - Balansul de alb la webcamuri.


3 Expunerea

Inainte de a trece mai departe in dezvoltarea subiectului vreau sa mentionez ca:

WEBCAMUL = NU ARE NEVOIE DE MULTA LUMINA.
CAMERA VIDEO = ARE NEVOIE DE MULTA LUMINA


Specific acest lucru la inceput pentru a nu se creea confuzii, inainte sa va apucati sa dati banutii pe cine stie ce schema de lumina mai complicata, trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de ea, de aceea va sugerez daca aveti nelamuriri/dubii incercati ceva mai usor prima data si daca nu sunteti multumiti sa incercati si altceva.

1 Metode de iluminare:

Aici am sa prezint cateva din cele mai cunoscute modalitati de iluminare pe care un model de videochat il poate folosi pentru a-si imbunatatii calitatea video pe care o transmite pe siteuri.

Nu am sa intru in "x" detalii sa explic ce setup de lumina se foloseste pe platourile de filmare pentru ca niciodata nu se vor putea aplica in activitatea de videochat si nu are rost sa detailez plus ca se poate ajunge foarte usor la confuzii si nu as vrea acest lucru, de aceea in acest topic / tutorial despre videochat am sa prezint situatii reale si scheme de lumina care pot fi folosite cu brio in industria videochatului.

Trebuie mentionat faptul ca modelele folosesc in functie de preferinte si putere financiara doua sisteme de transmitere a imagini video si anume: webcamul sau camera video, fiecare din aceste doua sisteme pot sa redea o calitate video foarte buna daca este setat corespunzator si setarea nu inseamna sa il pornim respectivul device.

Lumina dupa cum se stie este unul din factorii cei mai importanti cand vorbim de calitatea video, lipsa luminii poate sa scada foarte mult calitatea video imaginea sa apara subexpusa (intunecata) si totodata lipsa luminii forteaza camera (video/webcamul) sa compenseze intr-un fel lipsa respectiva si astfel apar problemele de calitate. Totodata lumina prea puternica dauneaza in alte moduri si anume: este deranjat la ochii si dupa un timp mult mai scurt modelul o sa acuze dureri de ochii, plus ca nu se va putea concentra si nici nu-si va putea pastra o bunadispozitie in timpul in care lucreaza.
Un alt lucru negativ adus de lumina mult prea puternica pe langa consumul mare de curent (care poate pentru unele persoane conteaza) este faptul ca imaginea video poate sa apara supra expusa, prea luminata, fata modelului straluceste inestetic etc.

Lumina si calitatea ei, despre lumina se poate vorbii foarte mult, personal am experienta in domeniu pentru ca am studiat diferite tipuri de lumina si m-am jucat cu ele o buna perioada de timp.

Un alt aspect la care trebuie sa fim atenti si pe care am sa il reamintesc pe parcurul acestui articol este temperatura de culoare, stim prea bine ca sunt becuri cu lumina rece, exprimata in grade kelvin peste 6000, becuri cu lumina calda exprimate in grade kelvin sub 3000 si asa zisele becuri daylight care sunt cuprinse intre aceste valori de obicei fiind folosita valoarea de 5500 K, de-a lungul timpului sa ajuns sa se foloseasca o combinatie de becuri calde cu becuri reci, pentru a se obtine o lumina potrivita pentru video.

IMPORTANTA DECORULUI:

Un aspect important pe care doresc sa il mentionez este ambienta in care se transmite imaginea video, pentru un tot unitar placut trebuie o balanta intre culorile existente in cadru si intensitatea luminii, de ce amintesc culorile care apar in cadru? pentru ca atunci cand camera modelului arata ca un curcubeu strident:
- se distrage atentia de la model,
- un spatiu de lucru agresiv din punct de vedere al culorii poate sa creeze indispozitii persoanelor care lucreaza acolo.
- exista marea sansa ca webcamul sa aibe probleme cu balansul de alb
- este posibil ca o parte din lumina sa se reflecte pe model cu tenta de culoare si nici un model nu si-ar dori ca jumatate din fata sa aibe tente albastrui

De aceea este indicat ca atunci cand se incepe aranjarea unei camere pentru videchat sa se ia in considerare acest aspect si anume ambianta, se recomanda folosirea culorilor uni adica o singura culoare si este indicat ca respectiva culoare sa fie una calda (pentru bunadispozitie a modelului / privitorului) si sa fie o tenta pala, adica sa nu fie o culoare saturata.

Exemplu: o camera cu peretii vopsiti intr-o culoare foarte aprinsa creeaza o stare de neliniste si indispozitie atat privitorului cat si modelului care lucreaza in camera respectiva.

Imagine

Pe cand aceeasi camera cu o culoare desaturata adica pala, are un efect exact invers, camera respectiva este mai friendly.

Imagine

Sunt anumite situatii cand este necesara adoptarea unei culori mai inchise agresive, in special pe nisa Fetish / Bdms etc se folosesc culori puternice negru etc.

1.1 Neoane - schema de neoane

Am sa incep cu inceputul si din respect am sa prezint primul setup profesional de lumina care a fost facut public si folosit pe scara larga de multe persoane din domeniu.
Nu are o denumire anume dar toti cei care ne-am informat o recunoastem drept schema cu neoane, intr-un fel aceasta denumire defineste acest setup.

In setup-ul urmator am sa prezint respectiva schita adoptata de cei de la DirectSex pentru realizarea ei sunt necesare 4 suporturi de neoane plus neoanele aferente, ele sunt asezate 3 grupuri de neoane in triunghi deasupra patului unde se lucreaza. Iar ultimul un grup de neoane este amplasat sub monitor indreptat spre locul unde se lucreaza pentru a lumina modelul si elimina totodata umbrele care apar datorita luminii de sus. Pentru cei care nu stiu aceasta schema/schita a fost facuta de Sad^^Eyes.

Imagine

In imaginea anterioara sunt trecute toate valorile si indicatiile necesare pentru a realiza aceasta schema, pe scurt cu un drum la metro / bricostore, ceva pricepere o bormasina se poate face intr-un timp relativ scurt.

Imaginea obtinuta cu acest setup de lumina este foarte buna, fiind etalonul celor de la DirectSex care au fost foarte exigenti cand a fost vorba de calitate, pe scurt nu aveai nici o sansa sa deschizi un room pe DirectSex daca nu aveai imaginea oglinda (si vorbim de multi ani in urma)
Imaginea urmatoare este tot de la DirectSex si este un exemplu al calitatii pe care o cer.

Imagine

Partea negativa a acestui setup de lumina este ca trebuie sa dai gauri in pereti, tot timpul atarna respectivele neoane deasupra patului, in caz de vine cineva in vizita mai greu de mascat ascuns setup-ul acesta. Pentru studiourile de videochat nu ar fi nici o problema pentru ca ei macar nu trebuie sa le stranga.

Totusi acest setup sa realizat si inca se mai poate realiza fara respectivele gauri dar e nevoie de un pic de ingeniozitate.
Pentru a evita gaurirea peretilor (sa zicem ca este vorba de un apartament inchiriat) se face un cadru in jurul patului demontabil de care sunt agatate respectivele neoane. Ca o alternativa mai simpla se pot folosi 4 stative + 2 bare de conexiune intre ele care pot sa serveasca drept suport pentru respectivele neoane (se monteaza demonteaza usor astfel incat in 15 min nu mai e nici o urma a respectivului setup) trebuie cautate totusi produse de calitate care sa sustina o greutate mai mare (nu ca neoanele ar cantari mult dar...) pentru siguranta in caz de lovesti acel suport sa nu cada peste tine neoanele respective.

In imaginea urmatoare am incercat sa exemplific cum se poate monta schema de neoane mentionata anterior fara sa dam gauri in pereti asa ca am improvizant un cadru in jurul patului care sa sutina tuburile de neoane si sa poata fi demontat. In aceasta imagine din pacate nu am mai bagat corpul de lumininat de sub monitor, sa nu uitati de el este foarte important.

Imagine

Pentru ca am tot spus schema de neoane, schema de neoane am sa si arat cu ce fel de dispozitive se poate ea face:

Imagine

Pentru cei care considera aceasta schema interesanta si vor sa se documenteze suplimentar ii invit sa citeasca mai multe aici: viewtopic.php?f=29&t=3760

1.2 Panou de neoane

Ca o alternativa a setup-ului de neoane a aparut o alta versiune mai compacta si mai usor de folosit bazata tot pe lumina data de neoane. Este foarte posibil ca setup-ul de neoane prezentat anterior sa fie la baza acestei scheme.

Luminarea punctului de lucru se face tot cu ajutorul catorva neoane dar de data aceasta ele nu mai sunt separate in corpuri diferite si nici nu sunt asezate in triunghi, ci sunt grupate intr-un corp de iluminat cu neoane ( ce obicei 4 ) ca cel din imaginea urmatoare:

Imagine

Ce se face cu acest panou de neoane? (sau corp de iluminat cum doriti sa ii spuneti)

Prima alternativa este sa il montam deasupra patului intr-un fel inlocuind cele 3 corpuri de neoane in triunghi prezentate anterior. Deci in functie de spatiul pe care il detinem se monteaza 1-2 corpuri de genul deasupra modelului. Daca spatiul de lucru este unul mic este suficient un singur grup de neoane fix deasupra spatiului de lucru, daca spatiu este mai generos adica se lucreaza dintr-un pat mai mare avem nevoie de doua grupuri de acest fel.

In imaginea alaturata este prezentat un spatiu mai restrans unde este suficient un singur panou de neoane.

Imagine

Acest setup are un mic minus care poate fi rezolvat prin adaugarea a unei surse de lumina suplimentara, indreptata catre model este de preferat aceasta sursa de lumina sa fie undeva in spatele camerei video sau a webcamului pentru a nu influenta lumina intr-un mod negativ.
Exemplific despre ce este vorba prin imaginea urmatoare:

Imagine

O sa folosim o banala lampa de birou cu brat flexibil pe care sa il aranjam cum dorim noi, sunt anumite situatii cand este necesara montarea chiar a doua surse de lumina in fata modelului, este indict sa nu fie una langa cealalata deci daca optam pentru inca o lampa este indicat ca a doua sa fie amplasata mai departe de prima.

Imagine

Daca gasim o lampa careia i se poate modifica intensitatea de lumina ar fi minunat pentru ca astfel poti sa reglezi in functie de necesitatile tale, daca este lumina prea puternica dai un pic mai incet si invers.

Unde un singur panou de neoane nu face fata sau nu acopera uniform toata suprafata de lucru se mai poate amplasa inca un panou de neoane, este posibil ca aceasta "problema" sa ii spunem sa apara cand se lucreaza din pat. Al doilea panou de neoane este indicat sa nu fie amplasat chiar langa celalalt pentru a uniformiza lumina care ajunge pe model, iar un alt aspect important de care nu trebuie sa uitati esti acesta: fiecare panou sa aibe intrerupator separat ca in functie de necesitati sa porniti opriti un set de lumini.
Exemplu in imaginea urmatoare doua panouri de neoane montate deasupra unui pat:

Imagine

La fel ca in situatia anterioara, este posibil ca modelul sa fie un pic intunecat nu datorita lipsei de lumina ci datorita faptului ca modelul in sine creaza umbra respectiva. Solutia este la indemana folosind la fel 1 lampa sau 2 ca cea din imaginea anterioara.

Exemplu in imaginea urmatoare avem o lampa indreptata catre model (si 2 corpuri de neoane in tavan care nu se vad ) astfel se obtine iluminarea modelului si a spatiului de lucru.

Imagine

Daca o lampa nu este suficienta se poate folosi un proiector, care cu siguranta o sa dea lumina necesara luminarii modelului. Daca lumina directa este prea puternica, una din lampile proiectorului se poate inchide sau se poate indrepta proiectorul catre un perete astfel incat lumina respectiva sa nu ajunga direct catre model.

Imagine

Nu trebuie sa uitam faptul ca lumina principala in ultimele doua imagini este asigurata de 2 panouri de neoane situate pe tavan deasupra patului.

A doua alternativa a folosirii unui panou de genul este plasarea lui pe perete in spatele camerei video astfel incat lumina produsa de respectivul panou sa fie indreptata catre model astfel incat nu mai sunt necesare lampile suplimentare.

Lumina data este de multe ori suficienta daca totusi nu este deajuns e posibil ca respectivul panou sa fie amplasat mult prea departe de model, in aceasta situatie se poate folosi o improvizatie care sa ne ajute, astfel montam respectivul panou pe un stativ si il mutam mai aproape de model.
Daca lumina respectiva nu este suficienta se poate compensa cu un bec sau doua in tavan in functie de necesitati si in functie de preferintele personale.

Imagine

Ca un exemplu real am sa repostez o imagine care a aparut pe forum, imaginea respectiva nu-mi apartine si sper ca cel care a postat-o sa nu se supere ca am inclus-o in acest articol/tutorial despre lumina in videochat. In imaginea respectiva vedem un panou ca cele mentionate de mine, montat pe perete in spatele unui sony evi, el asigurand iluminarea modelului.

Imagine

Un alt hint pe care vi-l dau este acesta daca sunteti nemultumiti de lumina data de panoul respectiv va sugerez sa combinati neoane culoare rece cu neon culoare calda, de exemplu 3 neoane reci si un neon cald sau viceversa sau 2 si doua , totul depinde de gusturile personale.

Cam atat despre panoul cu neoane, sper ca sa inteles utilitatea lui si cum poate fi folosit pentru a ilumina o camera de videochat.

1.3 Lumina de la un bec + o lampa

Dupa cum se subintelege subtitlul descrie schema de lumina despre care am sa vorbesc acum.

In acest capitol am sa mentionez o schema de lumina mai accesibila din punct de vedere financiar si care este preferata de modelele care folosesc webcam-uri. De ce? Cum am mentionat la inceputul subiectelor webcamurile se descurca destul de bine cu lumina mai putina si daca este ok lumina mai putina de ce as avea nevoie de lumina mai multa?
Partile negative a luminii puternice in situatiile in care nu este absolut necesara se stiu, dureri de ochii dureri de cap, factura mai mare la curent si tot asa.

Sa revenim, la acest setup de lumina avem nevoie de 2 lucruri si anume 1 bec economic mare ( exemplu 40 W care sa dea in jur la 200W ) si o lampa de birou care se compenseze lumina care cade pe model.

Dupa cum se intelege lampa de birou o sa fie plasata in spatele camerei video si va fi indreptata spre model pentru a lumina fata acestuia.
Iar respectivul bec economic va fi amplasat deasupra punctului de lucru, am sa exemplific aceasta schema de lumina prin urmatoarea imagine:

Imagine

Daca lumina care ajunge pe model este prea puternica in primul rand se poate schimba becul respectiv cu unul cu o intensitate mai mica astfel intensitatea luminii sa fie mai scazuta.

Daca nu avem cum sa amplasam respectivul bec deasupra modelului nu este absolut nici o problema schema se poate folosi cu brio chiar daca becul se afla un pic mai departe de model, adica in mijlocul camerei.

Imagine

Daca imaginea in video este prea intunecata se va schimba becul din mijlocul camerei cu unul mai mare pentru ca lumina sa fie suficienta si sa ajunga pana la model.
Lumina data de lampa la fel poate fi alterata si modificata dupa gustul fiecaruia in parte.
Dar daca lampa are control al intensitatii problemele pot fi corectate foarte usor.

1.3.1 Alte combinatii cu becuri:

Pentru ca suntem la capitolul becuri am sa continuii si am sa va prezint alte posibile combinatii care sa va ajute la iluminarea modelului de videochat.
In aceasta parte a topicului nu am sa intru foarte mult in detalii ci am sa ma bazez pe imagini pentru prezentarea urmatoarelor combinatii.

In urmatoarea imagine este exemplificat cum se pot folosi doua becuri economice pentru a lumina suprafata punctul de lucru in videochat.

Imagine

Inca o alternativa pe care vreau sa o prezint este urmatoarea:
Folosirea a doua becuri economice de intensitate diferita adica unul mare si unul mai mic ca putere, care prin pozitionarea lor sa asigure lumina suficienta si de buna calitate pentru model. Becul mare asezat mai departe de model de videochat pentru a ilumina intreaga camera uniform iar becul de intensitate mai mica asezat mai aproape pentru a asigura lumina suficienta pentru model. Acest setup l-am folosit cu brio in cateva situatii si rezultatul a fost mai mult decat satisfacator.

Imagine

Inca o combinatie care se poate face cu ajutorul becurilor este urmatoarea, folosirea a trei becuri economice deasupra patului, pozitionate in forma de triunghi care sa asigure o iluminare uniforma a patului si folosirea unei lampi pentru a completa lumina care ajunge pe model.

Imagine

Este posibil sa mai existe si alte combinatii de becuri care pot fi folosite pentru a ilumina un punct de lucru dar eu consider ca cele amintite sunt suficiente pentru marea majoritate a utilizatorilor care vor sa foloseasca acest sistem de iluminare.
Becurile de care am vorbit sunt becuri economice pentru un consum mai mic de energie electrica si o iluminare mai mare. De obicei Wati unui bec economic se imultesc cu 5 si se obtine echivalentul de Wati real pe care becul ii da. Exemplu un bec economic de 40 W da o lumina reala de 200 W
Becurile respective pot sa dea o lumina rece o lumina calda sau daylight, dupa cum bine stim este indicat sa folosim becuri neutre din pct de vedere al temperaturii de culoare de aceea recomand becurile daylight, tot ce este sub 3000 Kelvin inseamna culoare calda si ce este peste 6000 Kelvin inseamna temperatura de culoare rece.

Daca nu aveti cum sa montati respectivele becuri unde doriti in camera de lucru se pot face improvizatii care necesita un buget foarte mic si un pic de pricepere. Este nevoie de:

Imagine

Conectand cele mentionate mai sus ( nu cred ca trebuie sa explic cum ) se obtine posibilitatea de a monta un bec si de al pozitiona unde doriti, daca totusi nu dori improvizatii puteti sa folositi un stativ si un fasung cumparat din magazin vor fi prezentate in urmatoarea parte.

Pentru cei care vor sa monteze un bec intr-o anumita pozitie si vor sa se foloseasca de o masa sau un scaun exista un fasung atasat la o clema cu care se poate prinde de diverse obiecte si se poate orienta becul respectiv in orice directie datorita fasungului mobil. Adica prinzi respectiva clema de birou (scaun/de o carte si o pui pe sifonier) si intorci becul spre pat etc.
Imagine

1.4 Stativ cu umbrela:

Sistem de iluminare adoptat din fotografie mai specific din fotografia de produs pentru ca acolo se foloseste lumina continua, (in rest se merge pe blit)

Pentru a nu se creea confuzii am sa mentionez faptul ca ca sunt doua tipuri de umbrele care pot fi folosite in videochat si anume: de reflexie si de difuzie.

Imagine

Dupa cum se subintelege umbrela de reflexie reflecta lumina pe cand cea de difuzie o difuzeaza, am aratat in imagine cum se comporta cu lumina de la bec.

Umbrelele de reflexie au mai multe culori daca va orientati catre o umbrele de reflexie eu recomand sa se mearga pe culoarea alb, ignorand argintiu si auriu pentru ca respectivele culori altereaza temperatura de culoare si poate sa afecteze foarte mult calitatea video.

Pentru un setup de genul avem nevoie de urmatoarele accesorii:
- un stativ - o umbrela - un fasung cu suport pentru umbrela si adaptor pentru spigot (stativ) si becul necesar.

Imagine

Daca este sa cumparam kitul pe bucati sugerez sa nu va orientati catre cele mai ieftine produse fac referire la stativ si la fasung (dar nici cele mai scumpe pentru ca nu se justifica), principala caracteristica a stativului trebuie sa fie stabilitatea in caz de treci pe langa el si il atingi sa nu cada, optand pentru cel mai ieftin produs e posibil sa aveti surprize la stabilitate. Personal la luminile folosite in studioul foto folosesc cele mai bune stative existente (pretul e pe masura) dar am siguranta ca acel stativ NU se va rasturna sa sparg ce am pus pe el. In situatia de fata pentru iluminarea in videochat nu este cazul de masuri de genul, doar am exemplificat. Ca idee daca ai spart becul la ora 10 seara inainte sa incepi sa lucrezi nu este amuzant pentru ca e posibil sa pierzi o noapte de lucru doar pentru ca stativul nu a avut o stabilitate buna.

O alta alternativa este sa cumparam kitul de-a gata de la magazin de specialitate, dar de multe ori produsele bagate in kituri si promovate drept oferte sunt de o calitate un pic inferioara care totusi pentru cei cu pretentii scazute sunt ok.

Imagine

Dupa cum bine se subintelege sunt kituri cu umbrela de difuzie si cu umbrela de reflexie, fiecare din ele au caracteristici diferite. Umbrela de reflexie da o lumina mai puternica un pic cu un contrast mai mare concentrata intr-o anumita directie, umbrela de difuzie imprastie mai bine lumina.

In functie de spatiul pe care il aveti se pot folosi una sau doua umbrele de genul dupa preferintele personale. In imaginea urmatoare este exemplificat cum se poate folosi o singura umbrela de difuzie.

Imagine

Unde este necesar se pot folosi doua umbrele, in imaginea urmatoare este exemplificat un setup de genul acesta cu 2 umbrele am decis sa fie de reflexie pentru a intelege cum se utilizeaza, ele trebuiesc amplasate cu deschiderea catre model.

Imagine

Daca lumina nu este suficienta se poate pune un bec mai puternic, astfel sporind cantitatea de lumina care ajunge la model, daca lumina este prea puternica se poate schimba becul montand unul de o putere mai mica. Trebuie retinut faptul ca umbrela de difuzie opreste destul de mult din intensitatea luminii si din start trebuie folosit un bec mai puternic, Daca este necesar ( un spatiu generos ) se pot folosi 2-3 becuri la o umbrela. Un sistem prin care putem sa punem 2 becuri la o singura umbrela este acesta:

Imagine
Becurile se pot stinge aprinde separat, in functie de necesitatile fiecaruia.

Parerile referitoare la acest sistem de iluminat sunt impartite, pro si contra:
- Sunt studiouri care folosesc umbrele si este ok.
- Sunt studiouri ca nu le folosesc pentru ca nu sunt multumiti.
(inca am in debara niste echipamente nefolosite de un studio)
- Sunt studiouri care nu le folosesc dar au montate respectivele umbrele pentru pozele din locatie cu explicatia "dau bine in poze" deci fac parte din decor

1.5 Softbox-uri

Acest accesoriu ca cel anterior este imprumutat din fotografie. Lumina data de softbox este o combinatie intre lumina data de umbrela de reflexie si umbrela de difuzie. Teoretic softboxul da cea mai buna lumina din cele prezentate pana in prezent.

Daca va orientati catre un softbox trebuie sa fiti atenti cand achitionati sa fie un softbox pentru lumina continua si nu pentru blit, de ce fac aceasta precizare? pentru ca exista o mare diferenta intre cele doua tipuri descrise de mine si anume softboxul pentru lumina continua are o rezistenta sporita la caldura pe cand softboxul pentru blit nu.
Se stie ca becul degaja o cantitate mare de caldura si daca nu este un softbox rezistent la temperatura putem avea surpriza sa se topeasca si nu dorim acest lucru. Deci cautam softbox termorezistent sau pentru lumina continua.

Softboxurile pot sa vina in diferite dimensiuni si forme de la patrat la dreptunghiular hexagonal octogon etc, acest aspect putem spune ca nu conteaza foarte mult ne orientam si noi in functie de $$ disponibili, totodata trebuie sa stiti ca echipamentele care sunt asa zis de "firma" sunt foarte scumpe, dar sa trecem la ce ne intereseaza pe noi.

In imaginea urmatoare este aratat un softbox octogonal cu lumina continua imaginea este cu caracter descriptiv, ele pot avea si alte forme gen: dreptunghiular hexagonal etc acest aspect ( forma ) conteaza mai putin.

Imagine

Lumina data de softbox este o lumina puternica totodata difuza care in anumite situatii poate sa dea rezultate spectaculoase. Ele sunt high endul in industrie ( aplicat pentru videochat ) totodata exista sansa ca sa provoace si batai de cap si anumite persoane sa nu fie multumite de rezultat, cum ziceam gusturile nu se discuta.

In functie de situatie se pot folosi unul sau doua softboxuri care sa asigure iluminarea spatiului de lucru si a modelului. In urmatoarea imagine am exemplificat un setup de lumina in care este montat un softbox indreptat catre modelul de videochat.

Imagine

Cand nu este suficient un singur softbox pentru iluminarea spatiului de munca nu este nici o problema se mai poate monta inca un softbox pentru o acoperire completa.

Imagine

In imaginile anterioare am exemplificat cu softboxuri dreptunghiulare foarte bine pot fi folosite si softboxuri hexagonale octogonale ( rotunde )

Din punctul meu de vedere softboxurile sunt minunate in anumite situatii si oribile in alte situatii cum spuneam consider ca ele sunt high endul in industrie si daca reusesti sa faci un setup corect din punct de vedere al luminii rezultatul este multumitor.

Revenind la feed back:
-sunt persoane incantate de aceste dispozitive
-sunt si persoane carora le-au dat batai de cap si nu putine, au ramas cu $$ cheltuiti.
-sunt modele care nu le suporta si acuza dureri de ochii in timpul utilizarii lor, cum am spus pana acum de mai multe ori totul tine de preferintele personale.

Pentru cei porniti sa critice sa stiti ca stiu si ca nu am "uitat" sa amintesc schemele de lumina folosite in cinematografie si in fotografie, efectiv nu le-am descris din anumite motive intemeiate:
- in loc sa ajut majoritatea cititorilor mai mult i-as incurca si nu vreau acest lucru.
- ceea ce este cu adevarat important schemele de genul nu se prea aplica in domeniul acesta.

Pentru cei cu dare de mana si aici ma refer pentru cei CU FOARTE MULTA DARE DE MANA, exista echipamente specializate folosite exclusiv la filmarile profesionale
Preturile sunt reale si actuale la momentul publicarii acestui articol.

Imagine
Cum nu cred ca este cineva dispus sa cheltuiasca sume exorbitante pentru asa ceva nu le-am inclus in alternativele de luat in calcul.


1.6 CONCLUZIE SISTEME DE ILUMINAT ( preturi estimative )

Ca o concluzie vreau sa mentionez ca oricare din schemele prezentate poate fi folosita cu brio, problema apare la gusturile fiecaruia, cum percepe el calitatea si cat de mult deranjeaza lumina respectiva pe model. Cum am spus daca in anumite situatii este ok o cantitate mai mica de lumina nu are rost sa folosesti de 3 ori mai mult nu ajuta cu nimic doar creste factura la energie electrica. La fel daca lumina nu este suficienta sau nu ne multumeste pe noi este indicat sa mai compensam.

Pentru ca multe modele se uita si la banii investiti am sa amintesc schemele de lumina in ordinea ascendenta a costurilor. (preturile date de mine sunt pur estimative si se pot strecura mici greseli dar ordinea este aceeasi)

De la cel mai ieftin la cel mai scump:

  • - combinatii de 1-2 becuri economice + 1-2 veioze de la 150 ron
  • - panou de neoane, pret de la 160 ron ( panoul costa undeva la 100 ron si un neon undeva la 12 ron :)
  • - schema de neoane pret de la 300 ron in sus (un corp costa undeva la 40 ron x 4 + neoanele aferente)
  • - stativ umbrela poate sa coste undeva la 300 ron (stativ+umbrela+fasung special+bec) si daca sunt necesare 2 umbrele se dubleaza suma.
  • - Softboxul este cel mai scump sistem de iluminat preturile variaza per kit de la 800 ron la cateva mii de Ron in functie de specificatiile si caracteristicile produselor respective.


Recomand sa nu va aruncati la cine stie ce echipament foarte scump crezand ca ala va rezolva totul, exista marea sansa sa ramaneti cu banutii dati si cu probleme mai multe.



2 BALANSUL DE ALB


2.1 Ce inseamna Balans de alb?

Sa revenim in partea a doua a articolului am sa vorbesc de White Balance (WB ) pe romaneste balansul de alb. Balansul de alb este un aspect foarte important pe care utilizatorul nu trebuie sa il ignore acesta contribuind impreuna cu luminile si expunerea la calitatea finala a imagini.

OK nu am sa dau definitii cine este curios poate sa caute pe google (white balance) si cu siguranta va avea ce sa citeasca, eu am sa incerc sa explic pe intelesul tuturor ce este acest Balans de Alb.

Camerele video / webcamurile vin din fabrica setate pe modul auto white balance, (adica ele incearca sa identifice corect culorile indiferent de lumina din cadru) este un lucru bun, totusi ochii nostrii se descurca foarte bine identificand ce este alb in diferite conditii de iluminare pe cand camerele video / webcamurile de multe ori au mari probleme cu auto white balance si pot crea in video tente de albastru portocaliu chiar si verde uneori.
Am vazut si noi situatii cand rozul parca nu e roz, culoarea pielii pare sa fie pala etc etc, aceste probleme apar din cauza imposibilitatii camerei video de a identifica temperatura de culoare din camera.

Totul se raporteaza la culoarea alb, daca camera video identifica corect culoarea alb poate sa redea corect si restul culorilor. De aceea in momentele in care nu suntem multumiti de culorile din camera, atunci cand o culoare specifica apare alterata in video (Ex albastru pe camera ajunge sa para mov) trebuie sa dam o mana de ajutor si sa ii spunem camerei video care este culoarea alb pentru a putea reada restul culorilor corect.
Cum a spus Sad^^Eyes intr-un post similar pui o coala de hartie in cadru si daca ea nu este alba inseama ca sunt mici probleme cu balansul de alb. Intelegand si facand corect balansul de alb se pot evita aceste probleme de culoare.

2.2 Cum facem White Balance?

Modificarea balansului de alb se poate face atat la camerele video cat si la camerele web, eu am sa vorbesc in linii mari aici pentru ca meniurile difera de la produs la produs. In primul rand vreau sa amintesc faptul ca spre deosebire de webcamuri camerele video au pe langa modul auto alte posibilitati de setare a balansului de alb prestabilite,
Sunt situatiile cel mai des intalnite si producatorii au pus la dispozitie aceste setati prestabilite pentru a usura balansul de alb.

Eu le numesc setari de WB generale pentru ca se intalnesc foarte des dar specific camerelor video exista Custom WB si specific webcamurilor exista Manual WB
Le vedem in imaginea urmatoare cu iconitele care le reprezinta.

Imagine

Am sa exemplific pe scurt cu un exemplu despre modurile prestabilite de balans de alb, dupa cum de observam din descriere ele se folosesc in anumite situatii intalnite destul de des, Exemplu: daca suntem intr-o camera si AWB nu-si face treaba cu brio putem sa selectam Indoor din meniul de WB si camera stie ca este lumina artificiala si e posibil sa redea mai bine culorile, noi facem o comparatie teoretic ar trebui ca ca balansul de alb sa fie unul mai bun, daca nu este asa atunci trebuie sa folosim balansul de alb manual.

Este indicat ca inainte de a ne apuca sa facem custom white balance sa facem o incercare cu setarile prestabilite din camere si anume auto indoor, outdoor, etc si daca respectivele rezultate nu ne multumesc sa incercam balansul de alb manual/custom

Acum sa trecem la partea care ne intereseaza pe noi si anume Balansul de alb pentru situatiile mai "deosebite" de lumina

Balansul de alb la camere video: CUSTOM WHITE BALANCE

Am sa descriu cum se face balansul de alb la camerele video, avem nevoie de o coala alba de hartie si o perna de care sa sprijinim respectiva coala de hartie indreptata catre camera video.(metoda sugerata de Sad^^Eyes si folosita de mine mult timp)
In meniul ajungem la custom white balance ( recunoastem iconita ) Imagine acolo o sa avem optiunea one push, dam zoom din camera video astfel incat coala de hartie sa acopere tot cadrul adica sa nu se mai vada nici un colt de perna nimic dupa care apasam butonul one push, camera o sa click-aie de cateva ori dupa care se opreste asta inseamna ca a facut Custom Whte balance, adica stie care este albul si in fuctie de respectivele valori reda si restul culorilor in cadrul. Foarte simplu si dureaza 1 minut.
Daca nu vrem sa punem o coala alba pe o perna in locul unde lucreaza modelul se poate face custom white balance tinand respectiva coala de hartie in mana si apropiind-o de camera video astfel incat sa ocupe tot cadrul, dupa care urmam pasii descrisi mai sus.

Doar pentru cei Exigenti, pentru "cica" o acuratete mai buna a balansului de alb el nu se face cu o coala de hartie alba cum am spus mai sus ci cu un gray card, un carton care are culoare gri (in limbajul specific este gri 18%) adica gri neutru si cu ajutorul respectivului gray card se obtin culor mai aproape de adevar. Cum am spus este pentru cei exigenti eu am folosit mult timp coala de Hartie Alba si a fost totul in regula, este posibil ca rezultatul in urma WB cu gray card sa fie foarte apropiat de cel facut cu coala de hartie.

Balansul de alb la webcamuri: MANUAL WB

Din pacate webcamurile nu au posibilitatea ajustarii balansului de alb prin functia custom ci ele beneficiaza de o alta modalitate cu ajutorul careia putem sa modificam respectivele valori si anume balans de alb manual.

Ce inseamna acest lucru? noi in meniu avem un slider pe care putem sa il mutam cu ajutorul mausului si il setam in functie de preferintele noastre adica cum mi se pare mie ca se vede imaginea video cat mai bine trebuie sa fim atenti si la culorile din imagine daca ai ceva roz acolo si nu se vede roz inseamna ca trebuie sa mai insisti.
Acest mod de a face WB nu este cel mai usor dar este mai bun in multe cazuri decat Auto WB pentru ca putem sa alteram culorile in magine dupa cum dorim noi.

Doar pentru cei exigenti vreau sa mentionez un aspect referitor la Manual WB, noi facem estimarile de culoare dupa preferinte si cu ajutorul perceptiei noastra asupra culorilor, cum le vedem noi pe monitor, pe cand la un custom WB ( cel de la camerele video ) ne bazam pe automatizarea procesului ii arati camerei care e albul si se ocupa ea de restul.
Este indicat pentru cei care fac Balansul de ab la webcamuri sa aibe monitorul calibrat, Stiu ca sunteti in ceata acum dar am sa explic imediat, exista marea sansa ca monitorul pe care il folositi sa fie decalibrat asta inseamna ca el nu arata culorile reale ci cu anumite tente de albastru rosu etc si daca noi facem manual WB bazandu-ne pe culorile care le arata un monitor necalibrat e posibil sa acentum o nuanta pe care nu o dorim. Monitoarele din fabrica pot sa vina cu probleme de genul acesta, ele totusi se pot corecta prin calibrarea monitoarelor, calibrarea se face un un dispozitiv numit Colorimetru. Eu ca fotograf nu-mi permit sa ma pun sa editez o imagine pe un monitor necalibrat pentru a nu altera culorile dintr-o directie nedorita, de aceea eu detin un dispozitiv de genul.
Pentru cei care nu vor sa se complice se poate foarte bine si fara.

Pe forum exista de mult timp un topic scris de SAD^^EYES referitor la balans de alb si expunere puteti sa cititi mai multe acolo poate sunt lucruri pe care am omis sa le amintesc.
setarea-expunerii-balansului-alb-camera ... t8031.html


3 EXPUNEREA

Expunerea este ultimul subiect discutat in acest articol, el impreuna cu setup-ul de lumina si cu balansul de alb contribuie la calitatea imaginii finale.

Ce inseamna propriuzis expunerea? Expunerea reprezinta cantitatea de lumina care ajunge pe senzorul camerei video, ea influenteaza imaginea in urmatorul fel, daca lumina este insuficienta imaginea va fi intunecata daca lumina este prea puternica imaginea va fi prea luminata.

Expunerea incearca o balansare a acestor elemente, daca este prea putina lumina incearca sa ridice cantitatea de lumina din imagine prin cresterea sensibilitatii camerei la lumina,
iar daca este prea multa lumina expunerea diminueaza sensibilitatea la lumina a camerei pentru ca imaginea sa nu fie asa de luminata.

Totusi sunt situatii cand nu se descurca prea bine pentru ca Expunerea Auto ( asa vin camerele video setate din fabrica ) are anumite limite peste care nu poate sa treaca daca este prea intuneric ii este practic imposibil prin cresterea sensibilitatii sa lumineze ok imaginea video. Aceste limite difera de la camera la camera.

In momentele cand suntem nemultumiti apelam la expunerea manuala, prin expunerea manuala noi specificam camerei ce valoare sa mentina pentru a pastra o lumina dorita in video.

Pentru pentru a realiza expunerea trebuie sa intram in meniul camerei video si sa cautam Exposure, odata gasita functia respectiva selectam modul manual ( ea fiind default pe Auto ) si de acolo modificam prin + sau - pana ajungem la valoarea dorita.
O apasare pe butonul ok si astfel expunerea ramane setata la valorea respectiva.
Daca din anumite motive nu sunteti mulumit de rezultat se poate muta din nou pe auto exposure sau modifica valorile din modul manual.

Cum am repetat in multe randuri totul tine de preferintele personale, de cum va place si care situatie ofera cel mai bun confort.

Sper ca acest articol / tutorial sa fie de ajutor si sa va foloseasca,

Rog sa nu copiati acest articol partial sau integral fara sa specificati linkul unde acesta a fost gasit sau linkul catre siteul meu si anume: https://glamourfoto.ro multumesc.
Fac aceasta precizare pentru ca lumea de obicei este obisnuita sa "imprumute" articole de ne net si din respect pentru cel care a stat multe ore sa-l redacteze un link inapoi este de bun simt.


Alte topicuri interesante sunt:
Despre lumina:
Despre schema neoane
Despre WB si expunere


Alte topicuri scrise de mine care te-ar putea ajuta sunt:
Tutorial conectare camere web si video
Modalitati de inlaturare a pvt-urile inregistrate de pe net
Tutorial editare profilul modelului de pe MyFreeCams


Tags: lumina videochat, lumina webcam, setari videochat lumina, scheme lumina videochat, sisteme de iluminat videochat, lumina logitech c920, lumina c910, lumina pro 9000, becuri pentru videochat, setari lumina videochat, cum aranjez lumina pentru videochat, ce lumina sa folosesc pentru webcam, stativ umbrela videochat, softbox videochat, neoane videochat, balans alb videochat, expunere videochat,
These users thanked the author Adrian for the post (total 2):
Mery24 (09 Iul 2018, 20:54) • Lyria (21 Sep 2021, 06:52)
Recomand >>> Studio Videochat Fetish >>> Work Smart Not HardCore!!!
SoulCams Models Studios wanted
cobra1981
Veteran
Veteran
Mesaje: 501
Membru din: 29 Mai 2007, 15:59
Localitate: Targu-Mures
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times
Contact:

Felicitari Adrian...un post de nota 10 :D chiar daca au fost multe aspecte care se mai gasesc sunt foarte multe de care nu era foarte sigur...Inca o data felicitari pt munca depusa si timpul acordat :D
Avatar utilizator
WinXPfather
Moderator
Moderator
Mesaje: 2931
Membru din: 21 Mai 2005, 03:56
Localitate: BUCURESTI
Has thanked: 48 times
Been thanked: 92 times
Contact:

Felicitari GlamourFoto!
Nu intotdeauna clisma e solutia!

Imagine
BlueLotus
User Activ
User Activ
Mesaje: 241
Membru din: 23 Sep 2006, 20:23
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Jos palaria!
theselby
VIP
VIP
Mesaje: 600
Membru din: 02 Feb 2010, 22:53
Localitate: Iasi
Has thanked: 29 times
Been thanked: 15 times
Contact:

Da, Bravo... inca un consatean serios :)
mireya_sb
User Junior+
User Junior+
Mesaje: 188
Membru din: 25 Noi 2011, 22:36
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times

Merita mai mult decat felicitari, nu oricine isi dedica atata timp pt a detalia aspecte atat de importante pt acest job. Nota 20 !!!!! Dupa ce am citit tot tutorialul...presimt ca iar o sa am de lucru pe la luminile mele :)) Bravo
Avatar utilizator
GlamChatStudio
GoldMember
GoldMember
Mesaje: 2311
Membru din: 30 Dec 2008, 08:57
Localitate: Bucuresti/Slatina
Has thanked: 11 times
Been thanked: 52 times
Contact:

Felicitari!In primul rand pentru timpul acordat postului,pentru detaliere si munca depusa.Wow!
https://glamchatstudio.ro/ powered by GlamChatStudio
Cat de ciudati suntem noi oamenii, sa ne nastem nu cerem, sa traim nu stim si sa murim nu vrem...
Avatar utilizator
SAD^^EYES
Administrator
Administrator
Mesaje: 2704
Membru din: 02 Mai 2004, 18:48
Localitate: Romania
Has thanked: 129 times
Been thanked: 78 times
Contact:

Multumim pentru articol Adi si la mai mare. :) Recomand tuturor care se lovesc de probleme cu calitatea imaginii sau care vor sa obtina calitate mai buna, sa citeasca cu atentie acest articol si cele mai vechi (daca o mai fi nevoie) - stiu ca este mult de citit, dar ca idee... mie unul mi-a luat jumatate de an sa obtin cea mai buna imagine dintr-o camera video, pe vremea cand nu prea se gaseau informatii, si chiar daca erau ma uitam la ele ca vitelul...nu intelegeam (erau prea tehnice pentru cunostintele mele de atunci)..

In concluzie, citesti 30 de min, dar poti salva multe ore/zile/luni pierdute aiurea cu trial and error.
SAD^^EYES
Admin Adult Video Chat Forum
Imagine
Avatar utilizator
SAD^^EYES
Administrator
Administrator
Mesaje: 2704
Membru din: 02 Mai 2004, 18:48
Localitate: Romania
Has thanked: 129 times
Been thanked: 78 times
Contact:

Folosirea unui colorimetru, posibil sa fie o sarcina prea complexa pentru majoritatea, pentru “maniaci” este super, dar vreau sa fac ceva completari despre cum te poate insela monitorul cand faci setari – altfel decat decalibrarea culorilor.. si despre cum poti rezolva cu metode mai “babesti”.

Mai este scris si in alte topicuri, dar pun si aici ca are legatura cu articolul lui GlamourFoto.

In momentul cand modelul umbla la setarile la monitor – reduce luminozitate, ii da luminozitate prea mare, umbla la contrast etc.. daca regleaza camera pe monitorul acela cu setari personalizate, are mari sanse sa se vada ciudat pentru restul lumii. Ideal este sa faceti setarile pe factory default.

Alta greseala comuna, cand ai foarte multa lumina in camera, ochiul tau percepe altfel imaginea din monitor.. e acelasi efect ca atunci cand te uiti la ecranul telefonului mobil in soare VS cand te uiti la el in casa.. acelasi lucru dar la un nivel mai scazut se intampla si la monitor, avand prea multa lumina in camera ti se pare ca pe monitor te vezi prea intunecata, si ai tendinta sa bagi lumina cu gramada... dar daca ai face o poza local (sau printscreen) si apoi stingi lumina, lasi ochiul cateva minute sa se acomodeze si apoi verifici poza.. s-ar putea sa ai un soc cat de diferit apari in poza.

Chestii simple, dar deseori omise.. care chiar afecteaza imaginea finala.. mai mult sau mai putin de la caz la caz.
SAD^^EYES
Admin Adult Video Chat Forum
Imagine
Avatar utilizator
Lady Bee
Mesaje: 33
Membru din: 15 Noi 2010, 12:20
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Cool.Detalii de care foarte multi au nevoie.Multumiiim,Glamour! :D
Whooteva`.
Avatar utilizator
Zinia
User Junior
User Junior
Mesaje: 74
Membru din: 01 Oct 2012, 02:12
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Multumesc de informatii, imi vor fi de mare folos :D
Avatar utilizator
Ken
Veteran
Veteran
Mesaje: 533
Membru din: 06 Ian 2010, 20:24
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Multumim ptr articol ... de foarte mare ajutor atat ptr incepatori cat si ptr cei avansati :)
De preferat ar fi sa fie cu steluta ptr a nu se pierde printre pagini ....
Avatar utilizator
Adrian
Moderator
Moderator
Mesaje: 1565
Membru din: 19 Feb 2011, 21:36
Localitate: Bucharest / Ro
Has thanked: 34 times
Been thanked: 55 times

Post ajuns Stiky Thx Sad

Multumesc foarte mult pentru aprecieri, pentru mine au insemnat ceva mai ales ca au venit de la persoane pe care le stimez.

Sper ca acest articol sa fie de folos si sa lamureasca nu sa incurce, sunt constient ca o parte din informatiile prezentate poate se stiau (de catre cei interesati) dar la fel de constient sunt ca o mare parte din informatii reprezinta ceva nou pentru multe persoane.

Intr-un fel acest articol a vrut sa trateze detailat problema luminii, in toate aspectele ei dupa cum se vede. Astfel incat cel interesat sa citeasca (cu rabdare) acest topic si sa sa aibe conturat in cap cam cum ar trebui sa fie, dupa care sa se apuce de aranjat camera de lucru. Unul din aspectele importante este faptul ca articolul este up to date :roll: el cuprinzand si tratand cam toate posibilitatile existente la ora actuala, atat cele descoperite acum cativa ani cat si cele mai "moderne".
SAD^^EYES scrie:Folosirea unui colorimetru, posibil sa fie o sarcina prea complexa pentru majoritatea, pentru “maniaci” este super,
Sad eu l-am amintit pentru ca era de amintit, poate vrea cineva sa devina maniac eu i-am aratat calea sa nu se piarda pe drum.

Referitor la setarea webcamului camcorderului cu multe lumini aprinse. Da este un aspect foarte important pe care eu nu ca am uitat sa il mentionez nici nu m-am gandit la el.
Totusi nu stiu de ce am impresia ca multe persoane nu vor da importanta cuvenita acestui aspect.

Spor tuturor.

P.S. Sunt curios cati au avut rabdarea sa citeasca articolul cap coada si cat a durat in medie :twisted:
Recomand >>> Studio Videochat Fetish >>> Work Smart Not HardCore!!!
mireya_sb
User Junior+
User Junior+
Mesaje: 188
Membru din: 25 Noi 2011, 22:36
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times

''Referitor la setarea webcamului camcorderului cu multe lumini aprinse. Da este un aspect foarte important pe care eu nu ca am uitat sa il mentionez nici nu m-am gandit la el.
Totusi nu stiu de ce am impresia ca multe persoane nu vor da importanta cuvenita acestui aspect.''


Ar trebui sa dea importanta ! Eu am incercat, mi-am facut o inregistrare.....am stins luminile, am lasat doar una aprisa....si exact cum a spus Sad, total diferita imaginea . Asa am reusit sa fiu in sfarsit multumita de luminile mele :)

Aaaaa si am cautat acel ''colorimetru'' :), nu stiu cat e in Ro, dar aici ( Spania) e destul de scump, am vazut pe net, in jur de 150-170 de euro, parca nu m-as arunca la inca o cheltuiala, nu de alta dar inca ma doare de sony-ul care sta la naftalina. Ma gandesc ca poate cei care sunt specializati in repararea calculatoarelor ar putea sa aiba si ''colorimetrul '' asta . Inca nu m-am interesat dar tot il caut, ca sa ma pot relaxa de tot cu luminile :))
Avatar utilizator
Adrian
Moderator
Moderator
Mesaje: 1565
Membru din: 19 Feb 2011, 21:36
Localitate: Bucharest / Ro
Has thanked: 34 times
Been thanked: 55 times

mireya_sb scrie:'Aaaaa si am cautat acel ''colorimetru'' :) in jur de 150-170 de euro, parca nu m-as arunca la inca o cheltuiala,,,,inca nu m-am interesat dar tot il caut, ca sa ma pot relaxa de tot cu luminile
Tu uita de el, Cum sa spus este pentru Maniaci, un mic accesoriu - SCUMP care poate sa faca o "mica" diferenta la balansul de alb manual pentru webcamuri. Este foarte foarte posibil ca diferenta sa fie infima (depinde de monitorul fiecarei persoane) si sa nu-ti pice bine ca ai cheltuit bani respectivi.

Deci pe tine propriu zis nu o sa te ajute deloc cu "luminile"

Spor Acolo
Recomand >>> Studio Videochat Fetish >>> Work Smart Not HardCore!!!
dev
Mesaje: 31
Membru din: 18 Oct 2012, 00:01
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Eu fac videochat de acasa si mi-am instalat singur lumina, fara sa citesc aici.
Ce mi se prezinta in acest thread mi se pare SF.

Am conectat doua neoane de 36W la un intrerupator si cu steker pt priza, am montat neoanele astfel incat sa bata din fata, putin de-asupra monitorului, si gata. Fara complicatii, 100 de fire, stative scumpe/difuzoare lumina si te miri ce gauri date pe te miri unde, de dragul efortului.

De asemenea am montat un neon lumina calda, si unul lumina rece.


Pot spune ca am creat o lumina ambientala Perfecta, care e Infricosator de simplu de creat, dar si eficienta!


In cazul meu, aceste doua neoane lumineaza un dormitor normal fara probleme.
Nu am umbre deranjante, si chiar nu vad de ce ar trebui sa schimb locatia luminilor.


Mai mult chiar, vorbesc cu destul de multe performeritze pe messenger si marea parte dintre ele se declara multumite de cum se vede si nu au nimic de reprosat/sugerat.



Bine, inteleg ca unele modele care castiga 1500-2000$ pe luna, vor sa vada SF-urile prezentate in acest tutorial, dar clar daca nu cauti fitze, sistemul propus de mine te va multumi.
Avatar utilizator
Adrian
Moderator
Moderator
Mesaje: 1565
Membru din: 19 Feb 2011, 21:36
Localitate: Bucharest / Ro
Has thanked: 34 times
Been thanked: 55 times

dev scrie:In cazul meu, aceste doua neoane lumineaza un dormitor normal fara probleme.
Nu am umbre deranjante, si chiar nu vad de ce ar trebui sa schimb locatia luminilor.
Buna Dev, nu a spus nimeni ca trebuie sa schimbi locatia luminilor, atata timp cat tu ai gasit un set-up de lumina care pe tine te multumeste este totul perfect.

Sunt atatea persoane care inca nu au reusit sa o scoata la capat cu lumina pentru chat si consider ca informatiile din acest articol reprezinta o baza foarte solida cu ajutorul careia se poate ajunge la rezultate satisfacatoare bune si foarte bune. Schemele prezentate in acest articol se adreseaza atat performerului de rand (foarte simple formate din cate 1-2 becuri) cat si utilizatorilor pretentiosi (asa numitele Sf-uri). Fiecare este liber sa incerce si sa se opreasca asupra setup-ului de lumina care il multumeste.

Asteptam feedback pozitiv-negativ sau alte scheme de lumina folosite de voi.

Spor acolo.
Recomand >>> Studio Videochat Fetish >>> Work Smart Not HardCore!!!
Avatar utilizator
ashtarte
User Junior
User Junior
Mesaje: 87
Membru din: 16 Feb 2008, 03:05
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Multumesc :)
Avatar utilizator
Adrian
Moderator
Moderator
Mesaje: 1565
Membru din: 19 Feb 2011, 21:36
Localitate: Bucharest / Ro
Has thanked: 34 times
Been thanked: 55 times

Am revenit cu o alta schema de lumina folosita in videochat, nu am sa dezvolt pre mult schema de lumina pentru ca eu cred ca se intelege foarte bine din imaginile in care este ilustrata:

Imagine

Imagine

Daca totusi sunt persoane care au nelamuriri / intrebari, astept replay aici.

Spor acolo

Tags: lumina videochat, lumina webcam, setari videochat lumina, scheme lumina videochat, sisteme de iluminat videochat, lumina logitech c920, lumina c910, lumina pro 9000, becuri pentru videochat, setari lumina videochat, cum aranjez lumina pentru videochat, ce lumina sa folosesc pentru webcam, stativ umbrela videochat, softbox videochat, neoane videochat, balans alb videochat, expunere videochat,
Recomand >>> Studio Videochat Fetish >>> Work Smart Not HardCore!!!
Avatar utilizator
Ana400
Mesaje: 33
Membru din: 19 Sep 2012, 06:30
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Asa cum sunt neoanele in ultima poza, mi le-am pus eu cand am incercat de acasa, doar ca drepte, pe birou, rezemate de perete. Nu stiu cat de putermice sunt ale mele, sunt 4 in total (in 2 suporturi/cutiute/cum se cheama? :P) si iti ia ceva timp sa te obisnuiesti cu toata lumina. Mie mi-a placut simplitatea si faptul ca puteam schimba setup-ul usor asa ca le-am luat cu mine si la studio, unde nu aveau decat niste veioze, pe motiv ca fetelor le place sa arate mai bronzate :shock:

Acum le tin pe laterale si folosesc o veioza cu un bec economic montata pe un stativ cu o umbrela de reflexie argintie (studioul avea una aurie - vezi bronzatul) montata undeva sus, ca un fel de beauty dish. Mie mi se pare ca arata bine, cu toate ca daca ar fi dupa mine as mai instala vreo 4 neoane, camera din care transmit eu e imensa.

Daca nu ma insel, windows 7 are un program cu care iti poti calibra monitorul, nu e la standarde profi dar e mai bine decat deloc. Apropo de wb.
Let's role play...
I'll be Burger King and you'll be McDonald's.
I'll have it my way and you'll be loving it!
Avatar utilizator
Adrian
Moderator
Moderator
Mesaje: 1565
Membru din: 19 Feb 2011, 21:36
Localitate: Bucharest / Ro
Has thanked: 34 times
Been thanked: 55 times

Am revenit cu o modalitate de a instala neoane prezentate in postul anterior ( neoanele inclinate din spatele monitorului 2 corpuri in special ) pe un suport portabil usor de asamblat si usor de strans si mutat dintr-o locatie in alta.

La fel nu am sa vorbesc foarte mult pe acest subiect pentru ca este foarte simplu de inteles din imaginea urmatoare:

Imagine

Cu ajutorul la doua astfel de dispozitive pozitionate unul in dreapta si unul in stanga monitorului se poate obtine o setare de lumina pentru videochat foarte simpla si eficienta.

Spor acolo.

Tags: lumina videochat, lumina webcam, setari videochat lumina, scheme lumina videochat, sisteme de iluminat videochat, lumina logitech c920, lumina c910, lumina pro 9000, becuri pentru videochat, setari lumina videochat, cum aranjez lumina pentru videochat, ce lumina sa folosesc pentru webcam, stativ umbrela videochat, softbox videochat, neoane videochat, balans alb videochat, expunere videochat,
Recomand >>> Studio Videochat Fetish >>> Work Smart Not HardCore!!!
bondyalu
Mesaje: 2
Membru din: 12 Mai 2013, 10:48
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Buna ziua...sunt nou in domeniu si am mare nevoie de ajutor de la un cunoscator...am instalat si eu panoul de neoane in tavan acela cu 4 neoane,insa imi falfaie rau de tot imaginea cu niste lumini albe...am citit ca neoanele sunt de joasa intesitate si afecteaza lumina camerei..se poate difuza cumva lumina aia?am incercat si cu alta lumina din spatele camerei tot la fel acelasi rezultat...imi vine sa ma urc pe pereti...ajutor pls
Scrie răspuns

Înapoi la “Discutii Tehnice”